Projekat “BWL” zvanično predstavljen i u Tuzli

Autor: uzice.rs
05. Maj 2021
Projekat “BWL” zvanično predstavljen i u Tuzli

Povodom zvaničnog početka realizacije projekta “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle (BWL)” u Tuzli je održana konferencija za medije, gde su se pored domaćina Zvjezdana Karadžina, ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoline Kantona Tuzla, Mirele Uljić, pomoćnice gradonačelnika Tuzle i Admira Bećirovića, direktora JKP Komunalac javnosti su se obratili Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica i Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

 

“Projekat vredan oko 570 hiljada evra, u okviru koga će gradovi Užice i Tuzla dobiti po jedan šreder, grajfer i 56 kontejnera rešiće problem upravljanja kabastim i građevinskim otpadom na način da od tog otpada svi imaju korist, a da on pritom neće zatrpavati telo deponije,” rekao je Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnika Užica.

Po rečima direktora JKP Duboko Momira Milovanovića ovo će sigurno biti još jedan, a treći po redu, uspešno realizovan projekat prekogranične saradnje Užica i Tuzle i ova dva komunalna preduzeća. Vredna oprema i dobro uspostavljen sistem doneće dobrobit svima.

Održivo upravljanje otpadom u Užicu i Tuzli cilj je projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta predpristupne pomoći, pri čemu je ugovorno telo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je RCUO Duboko Užice, a partneri su JKP Komunalac i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.