Pronalazite li vremena za svog partnera?

Autor: Snežana Videnović Sistemski porodični psihoterapeut pod supervizijom i porodični savetnik/doktok.rs
13. Februar 2024
Pronalazite li vremena za svog partnera?

Pronalaženje vremena za odnos sa partnerom može biti izazovno, pogotovo u današnjem svetu punom obaveza koje moderan i ubrzan ritam života nameće. Međutim, zdrav i funkcionalan partnerski odnos je ključan za očuvanje srećne i zdrave porodične dinamike.

Navešću nekoliko scenarija koji Vam mogu zvučati poznato:

  • Radite u različitim smenama, prolaze dani i kada se napokon pogodi da imate slobodan dan ili višak slobodnog vremena, ipak odlučujete da to vreme iskoristite za odmor, kućne poslove koje niste stigli da završite, utakmicu koja se prikazuje samo ovog vikenda, okupljanje sa porodicom ili prijateljima…
  • Ujutru spremate decu za školu/vrtić, pozdravljate se sa partnerom i svako nastavlja dalje svoj dan. Jurite da završite što više obaveza u toku dana. Kada se kasnije svi nađete kući, površno porazgovarate o tome kakav vam je dan bio i nastavite sa dodatnim obavezama koje vas čekaju oko dece, kućnih poslova…ili odete na spavanje.
  • Imate dovoljno vremena za samo vas dvoje, ali birate da ga provodite tako što ćete pustiti da zajedno gledate film ili seriju, igrati zajedno video igricu, gledati u telefon i skrolovati društvenim mrežama… Ili bilo koju aktivnost gde se svesno ne povezujete i ne gradite odnos sa partnerom, već samo provodite vreme jedno pored drugoga. Iako i to može prijati vašem odnosu, na duge staze pravi više problema nego koristi.
  • Osećate se usamljeno, iako ste u vezi i braku. Čak i kad imate vremena za vas dvoje, imate utisak da Vas partner ne primećuje.

I tako iz dana u dan, obaveze se smenjuju kao namirnice na traci u supermarketu, ali se čini da vaš partnerski odnos ne dolazi na red. Dok jurite da “bitnije” stvari završite, tešite se da ćete napraviti mesta za vaš partnerski odnos narednog vikenda, meseca, godine… Možda čak i želite da napravite vreme za partnera, ali se osećate kao da ste mentalno na drugom mestu, nemate snage ili ste nervozni i umorni.

Ukoliko ste se pronašli u nekom od gore navedenih scenarija, verujte da niste sami. Dosta parova prolazi skroz iste ili slične situacije u svom partnerskom odnosu.

Različiti filmovi i bajke su nas naterali da poverujemo u “happily ever after” (i živeli su srećno do kraja života) krajeve i učinili tako jednostavim sve ono što ide nakon početka zajedničkog života. Ali baš u tome i jeste caka. Stupanje u zajednički odnos sa partnerom ne predstavlja kraj, već početak odnosa na kome je potrebno obostrano i svesno raditi do kraja života.

Partnerski odnos ne može biti savršen sam od sebe i to je činjenica. Svaki odnos zahteva zajednički trud, prisutnost, posvećenost, obraćanje pažnje na partnera… Možda i najbitnije od svega toga jeste odluka. Odluka da se partneri međusobno biraju iz dana u dan. Da biraju svoju vezu, brak, zajednicu, svoj partnerski odnos stalno i kontinuirano, jer briga o odnosu ne dolazi spontano.

U daljem teksu Vam pišem neke od smernice koje mogu da pomognu u izgradnji kvalitetnijeg i povezanijeg partnerskog odnosa.

1) Postavljanje prioriteta

Jedan od ključnih koraka ka pronalaženju vremena za partnerske odnose jeste postavljanje prioriteta. Pri postavljaju prioriteta bitno je da partnerski odnos bude pri vrhu liste. Dobar partnerski odnos se gradi svesno i zajedno, ulaganjem truda i vremena. Razmislite o svojim obavezama i napravite prioritete šta je vama zaista neophodno i hitno, a šta može da sačeka. Ovo će vam pomoći da bolje raspodelite svoje vreme i energiju.

2) Planiranje vremena

Kao što biste isplanirali i napravili vreme da odete na posao, kod zubara, na proslavu… Tako isto uradite i za vaš partnerski odnos. Zajedno se dogovorite i rezervišite tačan datum i satnicu za intimne trenutke i kvalitetno provedeno vreme. Ostavljam Vam nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći da zajedno sa partnerom isplanirate vreme:

Kada u toku dana i kojim danima možemo izdvojiti više vremena za naš odnos?

Da li je nešto potrebno/moguće otkazati, bolje isplanirati, pomeriti, delegirati nekom drugom ili na kraju i platiti nekog drugog da radi za nas kako bismo imali prostora za više zajedničkog vremena?

Koje su to situacije/stvari koje nam odvlače pažnju ili otežavaju da kvalitetno zajedno provedemo vreme?

Šta ćemo da uradimo ako na kraju ipak ne ispoštujemo plan i otkažemo vreme za nas?

Pri tom, nije važno samo koliko vremena provodite sa svojim partnerom, već koliko kvalitetnog vremena provodite sa njim. Nije naglasak na kvantitetu, nego na kvalitetu.

3) Budite prisutni

Svesno i aktivno usmerite svoju pažnju na partnera. Aktivno tražite načine da partneru date do znanja koliko Vam je važan, koliko Vam znači i koliko ga cenite. Šta je ono što partner radi dobro, šta je ono što Vam prija?

4) Fokusirajte se na ono što volite i cenite jedan kod drugog

Ljudi uglavnom lakše primećuju ono što nije dobro. Iako ovo može biti dobra smernica za to šta je potrebno promeniti u odnosu i na čemu treba više raditi, konstantno kritikovanje od strane partnera ne čini da se iko oseća lepo i poželjno. Umesto toga probajte da svesno i namerno počnete više da primećujete šta je ono što partner radi dobro i pozitivno, one stvari koje volite i cenite kod partnera.

5) Novi rituali u vašem odnosu

Rituali su veoma bitni za odnos, jer nam daju osećaj zajedništva i pripadanja. Uvedite nove rituale koji će biti specifični samo za vaš odnos. Sa partnerom odgovorite na sledeće pitanje: Šta je ono što možemo da radimo zajedno, a što nas oboje ispunjava?

6) Pričajte otvoreno o svom seksualnom životu

Seksualni odnos je jedna od stvari koje odvajaju partnerski odnos od bilo kog drugog odnosa koji imate. Iako razgovor o seksualnom odnosu može u početku biti izazovan i neprijatan, kada se prođe ta barijera on unosi mnogo pozitivnog u vaš odnos. Razgovor o seksu može učiniti da se osećate povezanije, poželjno, voljeno, prihvaćeno. Sa partnerom odgovorite na sledeće pitanje: Na koji način možemo da negujemo romantiku u našem odnosu? Takođe, planiranje vremena može pomoći i ovde. Iako u početku može zvučati neprirodno planirati tako neku stvar koja je pre “spontano” dolazila, imajte na umu da kod većine partnera ta spontanost ispari vremenom kada krene zajednički život, dođu deca i različite obaveze. Odjednom se nađete u situaciji da se strast gasi i/ili da se seks proredio. Privlačnost se može vratiti ukoliko je postojala na početku veze i ukoliko oba partnera žele da rade na tome. Kako vas ne bi progutala svakodnevnica, krenite u planiranje i otvoren razgovor već danas.

7) Budite prijatelji

Parovi koji su prijatelji imaju pre svega blizak i podržavajući odnos pun poverenja. Ti parovi imaju zdravu, direktnu i otvorenu komunikaciju, bez prikrivenih značenja. Partneri se ne služe kritikovanjem, prebacivanjem, pasivnom agresijom… Konstruktivno rešavaju svoje probleme, ne gomilaju ljutnju i nerešene konflikte. Partneri koji nisu prijatelji i ne rešavaju pravovremeno probleme na konstruktivan način upadaju u začarani krug “plesa” koji stvara negativne obrasce, koji dalje dovode do smanjenja želje i privlačnosti u odnosu.

Ako na porodicu gledamo kao na sistem sačinjen od komponenti subsistema: partnerskog, roditeljskog, subsistema koji formiraju deca. Onda možemo reći da je prvo potrebno da partnerski subsistem bude jak, dobar i zdrav. Odnos među partnerima se preslikava i oblikuje odnose koji kasnije imate u roditeljskom subsistemu sa decom. Pored toga što deca uče po modelu, ona jako dobro čitaju (ne)verbalnu komunikaciju svojih roditelja i znaju da nešto ne valja, čak i ako im to niste rekli ili svesno pokazali.

Svim ljudima je potrebno da se osećaju voljeno, sigurno i poželjno. Kvalitetno provedeno vreme sa partnerom zadovoljava ove bazične potrebe i pravi prostor za intimnost i povezivanje. Ono je tu kako bi vaša povezanost i bliskost imala prostora gde da živi. Ako ga uskratimo, partnerski odnos počinje da vene.

Instant rešenja i laki načini za povezivanje ne postoje. Uvek možete izmisliti neki razlog za nepronalaženje vremena za partnerski odnos, ali zapamtite sledeće:

Kvalitetan odnos nije nešto što se jednom izgradi i ostaje tako zauvek! Ukoliko ne radite zajedno na vašem odnosu, samo je pitanje vremena kada ćete na kraju postati ništa drugo nego cimeri.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija preuzeta sa ww.doktok.rs

Fotografije u tekstu—www.uzickarepublikapress.rs i Pexels.com