Prva godina Srpsko-ruskog kluba u Užicu

12. Januar 2017
Prva godina Srpsko-ruskog kluba u Užicu

Svečanom akademija je obeleženo prvih godinu dana funkcionisanja Srpsko- ruskog kluba koji je osnovan  u Užicu uz podršku Ruskog doma i ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Među brojnim zvanicama Skupštini su prisustvovali i gospodin Vasilij Galaktionov, zamenik direktorke Ruskog doma u Beogradu i Aleksej Morozov, ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije.

Ističući da je u prethodnih godinu dana 1 200 naših sugrađana učestvovalo u različitim kulturno- umetničkim manifestacijama koje je klub organizovao, predsednik kluba Nemanja Spalović je najavio uspostavljanje bolje ekonomske saradnje sa Rusijom.

Ruskim turisti koji sve više dolaze u Zlatiborski okrug, naročito su zanimljivi Zlatibor i Tara ali i grad Užice koji ima bogatu kulturno- istorijsku baštinu, istakao je Spalović dodajući da je i Užička republika zanimljiva za turiste iz Rusije. Uveren je da će muzejska postavka posvećena Užičkoj republici biti bolje promovisana na tržištu Rusije, ali i drugi turistički potencijali regije.

Spalović je za 2018. godinu u kojoj se obeležava 100 godina od dolaska ruskih emigranata u Srbije i Užice najavio da bi u našem gradu trebalo da bude otkrivena spomen ploča onima koji su živeli i radili u Užicu.

Zahvalnice za saradnju dodeljene su Učiteljskom fakultetu i Narodnoj biblioteci iz Užica, profesorki Vesni Vasović, Vladimiru Zlatiću, Vladimiru Damljanoviću, predstavniku „Noćnih vukova“ Vladimiru Veljaševiću, Dejanu Bakiću, Dijani Gagić, Nađi Đoković i restoranu „Naša priča“.

U programu su učestvovali Etno grupe „Đurđevak“ uz klavirsku pratnju Bojana Kureševića.

Podmoskovske večeri“ i „Kaćušu“ su pevale Nađa Đoković i Dijana Gagić, dok je Milena Čantrak recitovala pesmu koju je lično posvetila poginulim članovima ruskog hora „“Aleksandrovo“.

U okviru obeležavanja jubileja kluba na Učiteljskom fakultetu u Užicu promovisane su studije na Uralkom državnom fakultetu prava. O upisu, studentima i načinu studiranja govorio je Rim Olegovič Opelev, vanredni profesor na katedri civilnog, arbitražnog i administrativnog procesnog prava ruskog državnog Univerziteta pravde u Moskvi.