Prva gradonačelnica u istoriji Užica

21. Avgust 2020
Prva gradonačelnica u istoriji Užica

Jelena Raković Radivojević, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intezivnom negom koja je od 2013. godine bila direktorka Opšte bolnice u Užicu izabrana je za gradonačelnicu Užica. U istoriju grada na Đetinji biće upisana kao prva žena koja se našla na ovoj funkciji za koju je predložena kao nosilac liste  “Aleksandar Vučić – Za našu decu” na lokalnim izborima koji su održani 21. juna tekuće godine.  Od 59 odbornika koji su tajno glasali, dva listića su bila nevažeća, a od 57 onih koji su glasali, 44 odbornika su bila “za” dok je 13 odbornika opozicije glasalo protiv .

Za njenog zamenika izabran je Dragoljub Stojadinović (SNS), dok je funkcija zamenika predsednika Gradske skupštine Užica poverena Milanu Kurlagiću sa liste SPAS.

Na drugom skupštinskom zasedanju izabrano je i devet članova Gradskog veća.   Vladimir Sinđelić će i u novoizabranom veću biti zadužen za mesne zajednice, a Miodrag Petković  nastavlja funkciju većnika za budžet i finansije. Iz prethodnog saziva u Gradskom veću su ostali Ivan Stanisavljević, koji će ubuduće biti zadužen za javna preduzeća, dok  je Nada Jovičić ostala u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i turizma.

Nova imena u Gradskom veću su Ratko Trmčić za oblast obrazovanja, kulture i sporta, Slobodan Kuzmanović koji će biti zadužen za privredu i poljoprivredu, Slobodan Šiljković za saobraćaj, Slobodan Grbić za socijalnu politiku i Zoran Lazić za vanredne situacije.

Tokom ekspozea u kome je navela prioritete u budućem radu, gradonačelnica je naglasila da je svesna da Užičani uvek traže više, bolje i energičnije  od svojih predstavnika u vlasti. Užičani nepogrešivo znaju da prepoznaju  one koji mogu da vuku napred i svesna sam činjenice da sugrađani od mene i mojih saradnika očekuju mnogo.

Ona je rekla da ekspoze nije spisak lepih želja  već realno sagledano stanje jasno postavljenih prioriteta i mehanizama za realizaciju i uspeh.

Kao prioritete, gradonačelnica Radivojević je prepoznala stabilne i efikasne finansije, infrastrukturne projekte , ulaganja u javno zdravstvo ističući rekonstrukciju Opšte bolnice, ali i rešavanje problema u oblasti ekologije i zaštite životne sredine kroz rešavanje problema zagađenja vazduha  i nastavak finansiranja mera energetske efikasnosti. Ona je navela da će nastaviti ulaganja u saobraćaj, obrazovanje, kulturu i  predškolsko vaspitanje.

„Budimo složni, a ne podeljeni. Budimo razumni, a ne isključivi. Prihvatimo različitosti. Budimo oprezni, a ne uplašeni. Budimo pravični i dobronamerni. Poštujmo zakon, pravila i dogovore i sigurno ćemo privući pažnju najvećeg broja građana koji najbolje znaju šta im treba i kako Užice vratiti Užicu“, poručila je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević koje je 1968. godine rođena  u Užicu, gde je završila osnovnu i srednju Medicinsku školu. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1996. godine, nakon čega je provela tri godine na stručnom usavršavanju u Rusiji. Završila je specijalističke studije i stekla zvanje doktor specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intezivnom negom. Na mestu direktorke užičke bolnice nalazi se od 2013. godine.  Udata je, majka jednog deteta.

Vladan Virijević iz opozicione Zdrave Srbije pozvao je odbornike da ne podrže gradonačelnika koga bira Beograd, ističući da u takvoj situaciji gradonačelnik nema samostalnost da donosi gotovo nikakve odluke.

On je rekao da je i tokom prethodnog mandata vlasti na čijem čelu je SNS, čuo sličan ekspoze, pitajući šta je to urađeno u prethodnih 8 godina? U ovom ekspozeu se ne vidi ni jedan veliki projekat koji Užice može da sprovede, dodao je on.

Dejan Krčevinac, odbornik Užičke odbrambene lige je rekao da se protivi izboru lokalne vlasti kritikujući primere komunalne izgradnje.

Svedoci smo da se jedna mala ulica u našem gradu pravila dve godine i jedva je završena, naveo je Krčevinac. On je rekao da je izostala realizacija kolektora u Turici što je dogovoreno u oktobru prošle godine sa rokom za završetak 1. juna ove godine. Zbog ovog ali i brojnih drugih primera, Krčevinac je ekspoze uporedio sa naučnom fantastikom.

Pored imenovanja nosilaca izvršne vlasti na drugom skupštinskom zasedanju su usvojeni predlozi za članove nekoliko komisija i radnih tela.

Podsećamo, na konstitutivnoj sednici koja je održana 13. avgusta verifikovani su mandati novih odbornika, Branislav Mitrović je ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Užica, a Slađana Mitrović, za sekretara Skupštine.

Inače, nakon lokalnih izbora koji su u Srbiji održani 21. juna kada i parlamentarni većina od ukupno 67 odborničkih mandta u novom skupštinskom sazivu ima koalicija oko SNS, koja je osvojila 41 mandat. Koalicija SPS-JS ima sedam odbornika, Zdrava Srbija je osvojila 15 mandata, a Užička odbrambena liga i Šapićev SPAS po dva odbornika.