Prva ocena 4,61

14. Novembar 2017
Prva ocena 4,61

Predstavom “Tako je (ako vam se tako čini) JDP-a, u Užicu je počeo 22. Jugoslovesnki pozorišni fesitval – “Festival prevoda”. Tokom trajanja do 20. novembra publika će biti u prilici da uživa u predstavama osam pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

IMG_1404

Profesor dr Nada Popović Perišić, koje je u periodu od 1994. do 1998. godine bila ministarka kulture i podržala osnivanje Festivala 1996. godine, zvanično je podigla zavesu 22. po redu Festivala, ne krijući zadovoljstvo zbog toga.  Ona je podsetila  da je frstibval nastao energijom nekoliciine entuzijasta baš u trenutku kada se naslućivali da se ideja zajedništva u kome smo živeli raspada. Upravo u toj ideji traje već 22 godine, okupljajući umetnike sa prostora nekadašnje Jugoslavije i potvrđujući da kultura i umetnost grade mostove razumevanja i zbližavanja, istakla je ona, precizirajući da i slogan “Bez prevoda” upravo ističe ideju zajedničkog kulturnog prostora.

Prve večeri Festivala publici iz Užica ali i velikom broju njih koji su došli iz okolnih mesta poklonio se ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji je publika ocenila sa 4,61.

Prepuna sala dugotrajnim aplauzom nagradila je Predraga Ejdusa, Seku Sabljić, Branislava Lečića, Nevenu Ristić, Marka Janketića i druge koji su se već istakli za neke od Ardaliona.

Pirandelova drama koju smo izveli u režiji Jagoša Markovića preispituje ljudsku potrebu da zaviruje u živote drugih. Iako je napisana pre 100 godina  izuzetno se uklapa u pošast vremena u kome živimo gde se sve svodi na manipulacije i rijaliti zabavu, što nam  politička scena  servira, istakao je Predrag Ejdus.

IMG_1400

Jelisaveta Seka Sabljić je verovanja da smo usled toga podeljeni na žrtve i dželate ne krijući da je zabrinjava odsustvo empatije celog sveta.

Branislav Lečić je istakao da publika ume da oseti predstave u čijem fokusu su teme koje dotiču svakog pojedinca. Građansko je marginalizovano svuda u svetu, jer se uništava integritet pojedinaca, a uzdiže se
malograđanska logika i trivijalnost koje dominiraju od vrha do dna.

IMG_1411

 

Drugog dana Jugoslovenskog pozorišnog festivala od 19 časova i 30 minuta publici će se pokloniti ansambl Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice predstavom “Samoubica” koji je po tekstu Nikolaja Erdmana režirao Veljko Mićunović.