Punoletstvo “Pršutijade”

21. Januar 2018
Punoletstvo “Pršutijade”

Pripreme za predstojeći, 18. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda u porti crkve Sv. Proroka Ilije u Mačkatu koji se održava od 2. do 4. februara su u toku. Svoje proizvode izložiće 20 lokalnih proizvođača, koji će se boriti za titule najboljih u kategorijama goveđa pršuta, svinjska pršuta, ovčja stelja, slanina i domaća kobasica, odrediće stručni žiri, dok će organoleptičku kontrolu vršiti Jugoinspekt iz Beorada.

Ideja za pokretanje ove manifestacije proistekla je od lokalnih proizvođača sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo i naravno, izvrši promocija ovih specijaliteta.

Pored prodajno izložbenog dela, posetioce očekuju vredne robne nagarade. U pitanju su paketi suvomesnatih proizvoda: paket, pršute, slanine i domaće kobasice i druge vredne nagrade, ističe Miljko Radišić, iz Zlatiborskog Eko Agrara.

PRSUTA

Po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca „Pršutijada“ ulazi u red nacionalnih manifestacija, koju poseti preko 10 000 posetilaca iz čitave zemlje.

Ove godine očekujemo goste iz Makedonije, koji će predstaviti svoja vina, čime će biti pojačan vizuelni utisak samog sajma, dodaje Radišić.

Sajam suvomesnatih proizvoda ili popularna „Pršutijada“ je po svom sadržaju privredna, ali zbog toga što se izlaže nešto karakteristično za gastronomiju ovog kraja predstavlja i etnografsku manifestaciju.

Pored prodaje tradicionalnih suvomesnatih proizvoda, drugi lokalni proizvođači u samoj porti izložiti svoje neprehrambene proizvode: suvenire, rukotvorine i slično, a posetioce očekuje i bogat kulturno- umetnički program.

Organizator ovogodišnjeg sajma je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, sa sedištem u Mačkatu. Prijatelj manifestacije su: Opština Čajetina, Zlatiborski Eko Agrar, TO Zlatibor i Sportski centar Čajetina.