Pušenje ili zdravlje

30. Maj 2016
Pušenje ili zdravlje

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Dom zdravlja Užice u saradnji sa Crvenim krstom, 31.05.2016.godine organizuje preventivnu akciju na Gradskom trgu od 8h do 11h.

U akciji, ispred učestvuju Služba polivalentne patronaže i Preventivni centar sa lekarom opšte prakse.Tokom akcije sugrađani će moći da na jednom mestu provere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, ali i da dobiju procenu stanja uhranjenosti kao i preventivne savete o zdravim stilovima života.

Nakon toga, od 12h do 13h, u sali Doma zdravlja Užice, dr R.Šarović će održati predavanje na temu štetnosti pušenja pod nazivom,,Štetnost pušenja i plućne bolesti”.

Najveći zdravstveni problem koji pušači imaju jeste bolest pluća, tj.hronična opstruktivna bolest pluća(HOBP). Ova bolest obično počinje poznatim pušačkim kašljem. HOBP je zajednički naziv za nekoliko ozbiljnih plućnih bolesti koje uključuju hronični bronhitis i emfizem.

PZ_CORB

Kod osoba koje imaju HOBP, disajni putevi su upaljeni i suženi, a i vazdušne vrećice u plućima mogu biti oštećene, pa te osobe imaju otežano disanje.HOBP je ozbiljna dugotrajna iscrpljujuća bolest koja dramatično utiče na disanje. Najbolja stvar za smanjenje rizika od razvoja ove razarajuće bolesti koju pušač može da uradi jeste da ostavi cigarete i na taj način produži svoj život.

Koliko je bolest ozbiljna, pokazuju podaci iz Engleske, gde godišnje od HOBP umre skoro 25.000 ljudi, a u 90% slučajeva bolest je povezana sa pušenjem.

Pušenje znatno povećava rizik i od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, i to posebno srčanog i moždanog udara i bolesti periferne cirkulacije. Pušenje udvostručuje rizik od umiranja zbog bolesti srca i krvnih sudova, a 30 do 40% svih smrti od koronarne bolesti povezuje se s pušenjem.

pusenje-velika

Duvanski dim štetno utiče i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i prisilno udišu duvanski dim, odnosno izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Rizik od umiranja zbog koronarne bolesti je 25% , a rizik od obolevanja od raka bronha i pluća je 30-35% veći u nepušača koji su izloženi duvanskom dimu, nego u nepušača koji nisu izloženi duvanskom dimu. U bolesnika s astmom pasivno pušenje izaziva nelagodnost, pa i astmatični napad.