“Ringišpil” osvojio i Poljsku

20. Jun 2016
“Ringišpil” osvojio i Poljsku

Na Međunarodnom filmskom festivalu kratkometražnog filma u Poljskoj (International Boat of Culture), film „Ringišpil“ reditelja Luke Popadića dobio je Nagradu za najbolji film. Film je snimljen tokom IX Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2014. godine. Do sada je dobio nekoliko priznanja na raznim festivalima, od kojih treba izdvojiti nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju , koja je dodeljena snimateljki Ani Videi iz Rumunije.

Treba istaći da je na Međunarodnom filmskom festivalu kratkometražnog filma koja je održan u Lođu u Poljskoj prikazano 28 filmova iz 20 zemalja.

Reditelj, Luka Popadić sa međunarodnom ekipom kolega, studenata sa akademija širom sveta film o Raspevanim Požežankama snimio je 2014. godine. Raspevane Požežanke su ženska pevačka grupa iz Požege, a film je značajan zbog pouke koju nosi. Grupa žena u godinama, okupljenih oko zajedničkog hobija, izvorne narodne pesme, prikazana je u nagrađenom filmu kao metafora života, odnosa prema stvarnosti. Očima iskusnih, onih koji su svesni da je život lep onoliko koliko ga svako od nas učini lepim, a smrt samo deo života, film nam daje temu za razmišljenje o našim parametrima sreće, zadovoljstva, ispunjenosti životom.

Inače, nagrada iz Lođa je 14. nagrada za filmove snimljene tokom desetogodišnje realizacije Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“.

 

Podsećamo, 11. međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2016“ biće održan od 12. do 29. avgusta 2016. godine u Požegi, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“.  Tokom trajanja ovogodišnjeg kampa, 15 učesnika, studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na zadatu temu. Prateći programi kampa „Interscreen“ (projekcije filmova), muzičke i sportske aktivnosti, izlet, kao i premijerna projekcija filmova snimljenih tokom kampa. biće realizovani u periodu od 19. do 27. avgusta 2016. godine.

Tokom desetogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 189 učesnika iz 47 zemalja iz 86 filmskih škola. Snimljeno je 38 dokumentaraca, od kojih je osam filmova osvojilo deset nagrada na filmskim festivalima širom sveta.