Raspisani lokalni izbori za 2. jun

26. April 2024
Raspisani lokalni izbori za 2. jun

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada i beogradski, pošto je nedavno Narodna skupština dvotrećinskom većinom usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima. U Zlatiborskom okrugu izbori će se održati u gradu Užicu i opštinama Arilje, Čajetina, Nova Varoš i Sjenica.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inivijativu Ane Brnabić.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

Inače, Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.