Rastanak i pre početka

08. Jun 2016
Rastanak i pre početka

Konstitutivna sednica užičke skupštine, završena je pre nego i što je počela. Nakon uvodnog obraćanja, prebrojavanja prisutnih i usvajanja dnevnog reda, presedavajući Nikola Bajić, kao najstariji odbornika predložio je prekid a nastavak sednice zakazao za 22. jun.

Gradonačelnik, Tihomir Petković, obrazlaže da je sednica prekinuta najpre zbog različitih tumačenja pravnika da li su gradonačelnik, njegov zamenik i članovi veća u sukobu interesa. Drugi razlog je što još uvek nije postignut dogovor oko sastava buduće vlasti na lokalnom nivou, obrazlažući to činjenicom da se čega formiranje republičke većine. „Skupštinu smo u dogovoru sa svim odborničkim grupama zakazali za 22. jun jer je 25. krajnji rok za konstituisanje vlasti. Iako čekamo da vidimo kakva će biti vlast na nivou Republike, to ipak ne znači da ćemo je u Užicu po svaku cenu preslikati u celosti. Od vrha stranke smo dobili instrukcije da će nam konačnu reč oko partnera u vlasti dati Izvršni odbor stranke “ rekao je Petković.

Petković je potvrdio da razgovara sa svim strankama i koalicijama, ističući da je sa liderom užičkih demokrata, Jovanom Markovićem, razgovarao o podršci oko krupnih projekata.

Slobodan Pajović, šef odborničke grupe koalicije okupljene oko Demokratske stranke, istakao je da ova koalicija neće učestvovati u vlasti u Užicu, dodajući da je „očigledno da lokalni SNS ponovo neće sastavljati vlast, već čekaju zeleno svetlo iz Beograda“.

Za najstarijeg odbornika, Nikolu Bajića, koji je po poslovniku i presedavao konstitutivnom sednicom, odbornički mandat je čast, ali i obaveza. On ističe da će se kao agronom sa ostalim odbornicima boriti za intenzivniji razvoj poljoprivrede, pre svega, organske, ali da je svestan da se budući skupštinski saziv mora zalagati i za pokretanje aerodroma, osnivanje univerziteta i druge projekte koji mlade ljude mogu da zadrže u Užicu.

Presedavajućem Nikoli Bajiću na konstitutivnoj sednici pomagale su i najmlađe odbornice 27- godišnja Marina Kurlagić (SNS) i 23-godišnja, Danijela Skokić (LDP).

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine grada Užica zakazan je za sredu, 22. jun u 10 časova.

Podsećamo, nakon izbora održanih 24. aprila koalicija oko SNS-a u Užicu je dobila 34 odborničke stolice. Demokratama pripada 15 mesta, a koaliciji SPS-JS osam. Srpska radikalna stranka i savez DSS- Dveri imaju po četiri mandata, dok Zelenu stranku predstavljaju dva odbornika.