Različitost u zajedništvu jedino mogući spoj

26. Decembar 2019
Različitost u zajedništvu jedino mogući spoj

U duhu predstojećih praznika, a u slavu različitosti, radosti i zajedništva, Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice, uz podršku prijatelja, dobrotvora i donatora, priredilo je novogodišnju manifestaciju pod nazivom „Za svu našu decu“ u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Najmlađi članovi, deca sa invaliditetom i njihovi vršnjaci bez invaliditeta, pokazali su da zajedništvo i različitost mogu zajedno i da to nisu vrednosti koje se isključuju. Jedni drugima su kraj okićene novogodišnje jelke, podelili novogodišnje paketiće, pevali i recitovali, jednom rečju- darivali radost.

Ova manifetacija je aplauz inkluziji, istakla je koordinatorka Udruženja invalida dečije i cerebralne paralize Tatjana Aleksić, objašnjavajući da je nedavno istraživanje pokazalo da čak 80 odsto dece ne bi izašlo sa drugom koji ima određeni invaliditet na maturu u osmom razredu.

Ukazujući da su to poražavajuće činjenice, ona je rekla da su upravo ovakva druženja počev od predškolskog uzrasta, prilike za bolje upoznavanje dece i način za prevazilaženje straha jednih od drugih.

Naglašavajući da je manifestacija ovoga tipa po prvi put organizovana u našem gradu Čedomir Cicović, potpredsednik Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize je rekao da u budućnosti možemo očekivati društvo u kome različitost i zajedništvo idu ruku pod ruku, jer smo decu od malih nogu počeli da učimo tome.