Stare cene, a novi režim ribolova u Novoj Varoši

iconNova Varoš

Autor : varoske.net

March 6, 2019

Na vodama na teritoriji Specijalnog rezervata prirode “Uvac” ove godine pecaće se po starim cenama, ali po novom režimu ribolova. Godišnja dozvola se plaća pet hiljada dinara, a ribočuvari kažu da se posle nekoliko loših godina prošle godine povećao broj ribolovaca na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru i njihovim pritokama. Prodaja godišnjih dozvola za pecanje u kanjonu Uvca počela je 1. februara i osim u sedištu preduzeću “Rezervat Uvac” u Novoj Varoši može se kupiti u udruženjima sportskih ribolovaca u Sjenici i na Zlatiboru.

Treba dodati da je radi revitalizacije prirodnog mrestilišta uvedena trajna zabrana ribolova u Varoškom zalivu na početku Zlatarskog jezera iz pravca Nove Varoši. Ovde je zabranjeno zabacivanje udica na delu jezera u dužini od 200 metara, nizvodno od mosta na Zlošnici na raskrsnici za Amziće. Na delu Vape od Crvene vodenice do betonskog mosta na Kršcu na magistralnom putu Sjenica- Ivanjica uvedeno je vremensko ograničenje, pa je ribolov zabranjen u period od 1. janura do 1. juna i od 1. novembra do 1. decembra.

Novina za ribolovce je i da se na celom ribarskom području uvodi zabrana upotrebe čerenca, odnosno mreže za hvatanje mamaca, a više neće biti ni “čeka”. Naime, poslednjim izmenama režima ribolova zabranjeno je i ostavljanje zabačenih štapova na obali ili objektu bez prisustva ribolovaca duže od 15 minuta.

Inače, u sedištu “Rezervata Uvac”radnim danima u vremenu od 8 do 16 časova,  može se kupiti i Republička dozvola za sportski ribolov sa kojom se može pecati na svim vodama u Srbiji koje nisu pod specijalnim režimom zaštite.

Cena godišnje dozvole za seniore je sedam hiljada dinara, što je poskupljene od hiljadu dinara u odnsou na prošlu godinu. Ova dozvola za ribolovce iz kategorije penzionera i starijih od 65 godina košta 3 500, dok je dozvola za osobe sa invaliditetom 600 dinara.


Podsećamo, da  su ribolovcima koji bi da pecaju na svim vodama na teritoriji opštine Nova Varoš i ove godine potrebne dve dozvole. Sa dozvolom koja važi na vodama van zaštićenih područja u okolini Nove Varoši može se pecati samo u Bistrici ana delu Potpećkog jezera na Limu.


Vodama u Zapadnoj Srbiji koje nisu pod posebnim reimom zaštite gazduje preduzeće “Balkan eko tim” iz Prijepolja.