Priznanje za razbijanje medijskog mraka za TV Forum iz Prijepolja

iconPrijepolje

March 14, 2020

Feministički kulturni centar „BeFem“ četvrtu godinu za redom dodelio je priznanja za feministički rad pojedinicima, pojedinkama i kolektivima u okviru manifestacije “Bring The Noize – Budi glasna” koja je održana 8. marta na Međunarodni dan žena u ustanovi Kulturni centar Grad. Priznanje za medijsko savezništvo i razbijanje medijskog mraka na lokalu osvojila je Televizija Forum. TV Forum od svog osnivanja 2008. godine izveštava o ženskim pravima, o ženama u javnom i političkom životu, ekonomskom osnaživanju žena i radi na povećanju vidljivosti žena u medijima.

Jedna mala posvećena grupa žena može promeniti svet. Jedna hrabra grupa žena može pokrenuti lokalnu televiziju, čiji je rad utemeljen na demokratskim principima, televiziju koja će govoriti o slobodi, jednakosti, ženskim pravima – rečeno je prilikom predstavljanja Televizije Forum.

Bile su i ostale saveznice marginalizovanih i odbačenih, koje su u potrazi na novim saznanjima i veštinama, kao i pravim vestima – rekla je Zoe Gudović, voditeljka programa.

Nagradu su primile novinarke TV Forum Daliborka Malešić i Mirela Veljović.

Pored brojnih priznanja koje je TV Forum osvajala za svoj rad, ovo je prvo priznanje koje dobijamo od feminističkog kolektiva – zbog toga nam je veoma značajno i posebno drago. Pošto smo dobili nagradu za razbijanje medijskog mraka, nastavićemo i dalje da svetlimo i nastojati da nas taj mrak ne proguta – rekla je novinarka TV Forum Mirela Veljović.

Priznanja za feminističke inicijative su dodeljene u 17 kategorija, odnosno u oblastima ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, u oblsati radnih i reproduktivnih prava i rada u zajednici. Pored Televizije Forum, iz Zlatiborskog okruga priznanje za „Feminizam na seoski način“ dodeljeno je Malini Stanojević, predsednici udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja. Događaj su podržali “ Global Fund for Women” i Ambasada Slovenije u Srbiji.

 

„BeFem“ je feministički kulturni centar koji od 2009. godine kroz programe medijske produkcije i kreiranja novih medijskih politika, obrazovanja, umrežavanja i festivalskih sadržaja preispituje i promoviše feminističku politiku, kulturu i umetnost; osnažuje, motiviše i aktivira nove generacije feministkinja i podstiče razmenu i saradnju na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.