Građevinska sezona u Užicu privedena kraju, infrastruktura u znatno boljem stanju

iconSevojno

November 22, 2018

Užice je tokom 2018-te godine u velikoj meri pozitivno izmenilo svoj izgled. Nove ulice, trotoari, raskrsnice i igrališta oplemenile su teritoriju gradskog jezgra a sela su i ove godine dobila kolometre novog asfalta. Potrebe građana i dalje su veće od mogućnosti i sredstava gradskog budžeta ali je Užice na dobrom putu da se te dve strane usklade.

20181031_125155

Svaki dan bez padavina i temperature ispod nule, biće iskorišćeni da se završe započeti infrastrukturni radovi na teritoriji grada. Da sezona, zbog junskih padavina, nije kasnila, bilo bi urađeno još više ali odgovorni u lokalnoj samoupravi kažu da su zadovoljni jer je realizovano oko 85% ovogodišnjeg plana čemu se dodaju i radovi preneti iz prošle godine.

20181119_134305

„Da nije bilo pomenutog kašnjenja realizacija bi bila 100% ali po obimu i jeste jer je urađeno dosta prenetih poslova iz prošle godine pa je plan faktički i premašen. Zadovoljni smo svim izvedenim radovima a posebno novim kilometrima asfaltnog puta, pre svega u seoskim mesnim zajednicama gde smo u ovoj sezoni asfaltirali blizu 30 km seoskih puteva udruživanjem sredstava sa građanima 2:1. Tu su i gradske ulice i putni pravci koje je finansiralo JP Putevi Srbije a veliki je broj potpornih zidova koje smo, radi bezbednosti građana morali uraditi u višim gradskim zonama u šta su ugrađene tone i tone betona. Potrebe su i dalje veće od mogućnosti a cilj lokalne samouprave i moj lično jeste da do kraja mandata asfaltiramo sve glavne putne pravce u seoskim mesnim zajednicama“, kaže član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice, Vladimir Sinđelić.

atarski selo

Kada se sve pretvori u cifre onda je na udruženu gradnju puteva sa građanima potrošeno 75 miliona dinara, blizu 20 miliona koštala je izgradnja potpornih zidova, 10 miliona nasuta „jalovina“ a 15 miliona koštao je rad mašina. Grad je i ove godine izašao u susret građanima u seoskim mesnim zajednicama koji su bili zainteresovani za produžetke putnih pravaca jer prvobitne dužine koje su ostvarene preko mesnih zajednica često su svega nekoliko desetina metara. Lokalna samouprava je prepoznala zajednički interes i u skladu sa svojim mogućnostima i mogućnostima meštana koji su učestvovali sa jednom trećinom sredstava produžen je svaki putni pravac.

Zicka02

Kada su u pitanju gradske ulice, tokom protekle građevinske sezone kompletno su rekonstruisane ulice: Dositejeva, Vukole Dabiće, Žička, Kneza Lazara, „1300 kaplara“, Miloša Parovića i Trg Svetog Save, za šta je iz gradskog budžeta potrošeno oko 70 miliona dinara. Više od polovine sredstava utrošeno je na revitalizaciju ulica Kneza Lazara i “1300 kaplara” jer je u ovim ulicama urađena kišna i fekalna kanalizacija koje nije bilo. Ostalo je još asfaltiranje u dva sloja koje ce se započeti prvim danom bez kiše.

20181117_121406

JP Putevi Srbije sa 65 miliona dinara finansiralo je rekonstrukciju ulice Miloša Obrenovića, Radničke i Kralja PetraII kao i put u Staparima i izgradnju mini kružnog toka. Dodatnih 15 miliona Putevi Srbije uložili su i u dva putna pravca u gradskoj opštini Sevojno.

Izradu potrebne planske i druge dokumentacije, koordinaciju i nadzor nad izvedenim radovima vršilo je JP „Užice razvoj“.

„Zadovoljni smo kvalitetom izvedenih radova. Naravno da uvek može bolje ali sa ljudima i resursima kojima sada raspolažemo, radimo najbolje što možemo. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku moći da primimo jedan broj radnika i samim tim uradimo više. Ipak uspevamo da obiđemo sva gradilišta i propratimo radove ali realan broj potrebnog kadra nije zadovoljen“, kaže direktor JP „Užice razvoj“, Nikola Maksimović.

20181119_142309

Maksimović dodaje da se ove godine počelo i sa izgradnjom igrališta na teritoriji grada čiju gradnju je pravilnikom propisao zakon u junu mesecu. U naredne tri godine, sva igrališta se moraju prilagoditi tom pravilniku.

„To znači da sva igrališta moraju imati sertifikate, adekvatnu podlogu, kao što je dečje igralište pored trga i novoizgrađeno u krugu kasarne. Krenuli smo da radimo katastar igrališta na teritoriji grada u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, bez onih koji se nalaze u okviru vrtića. Popisali smo 47 igrališta koje ćemo u naredne tri godine rekonstruisati i prilagoditi pomenutom pravilniku koji pre svega nalaže bezbednost“, rekao je Maksimović.

IMG_2847

JP „Užice razvoj“ radilo je projektna rešenja za dečje igralište u Krčagovu, sportsko košarkaško na plaži kao, igralište na Carini, čija je izgradnja u toku kao i dva igrališta za čiju izgradnju je tender u toku. Reč je o igralištu na plaži pored hotela Turist i igralištu u Sevojnu.

Prema rečima predstavnika lokalne samouprave zaduženih za realizaciju infrastrukturnih projekata, iduća godina bi trebala biti još bolja a imajući u vidu da je predizborna, po dosadašnjem iskustvu, građani se mogu nadati, barem kad su putevi u pitanju, nekom metru više.