Rekonstrukcija jedino sigurno rešenje

15. Novembar 2016
Rekonstrukcija jedino sigurno rešenje

Ljudski faktor nije uzrok pucanja cevi zbog čega su meštani visokih gradskih zona u Užicu više od pola meseca tokom ove godine bili bez vode, tvrdi gradonačelnik Užica, Tihomir Petković. Odgovornost ne osećaju ni sadašnji direktor Duško Ljujić, kao ni Dragoljub Kostić, trenutno član Gradskog veća za javna preduzeća, a nekada tehnički i generalni direktor JKP „Vodovod“ iz Užica.

Svi su saglasni da je cevovodu postavljenom pre 38 godina istekao rok, ali i svesni da se do sada ništa nije preduzelo da se spreče česta pucanja azbestnih cevi na cevovodu od Cerovića brda do Kapetanovine.

Kostić je kao ključni problem istakao manjak kvalifikovanih vodoinstalatera u JKP „Vodovod“ tvrdeći da ih u Užicu ima duplo manje nego u Čačku, Kraljevu i Kruševcu. Kaže da će uz dobre argumente od nadležnih republičkih institucija zatražti prijem majstora, kako bi se postojeće dve ekipe rasteretile. Dodaje da će „Vodovod“ pojačati nabavku materijala, kako bi se u nekim narednim situacijama brže reagovalo.

Prelazno rešenje odnosno prepumpavanje vode iz niskih u visoku zonu grada kao moguću opciju za urednije snabdevanje vodom domaćinstava u visokoj gradskoj zoni i u bolnici, predložio je Milan Nikolić, tehnički direktor JKP „Vodovod“. Kaže da je za to potrebno očistiti, dezinfikovati i pumpama opremiti rezervoare na nekoliko lokacija koji su trenutno zapušteni.

Rekonstrukcija postojećom trasom, postavljanje novog cevovoda novom i tehnološki napredno rešenje provlačenjem novog kroz postojeći cevovod, dugoročni su predlozi o kojima razmišlja Duško Ljujić, direktor „Vodovoda“. Idejno rešenje koje se mora pod hitno raditi pokazaće koja metoda je najbrža, najbolja i najisplativija, dodao je Ljujić ističući da se novac za to mora obezbediti od države i kroz donacije. Ljujić je istakao da je tokom ove godine zamenenjeno oko dva i po kilometra azbestnih cevi. U samo dve ulice u gradu azbestne cevi su kompletno zamenjene to su ulice Svetozara Markovića i Želje Đurića, rekao je on.

Iskustvo velikih svetskih gradova je rešavanje problema novim sistemima takozvanih rukavica, odnosno uvlačenje kroz postojeći cevovod, objasnio je gradonačelnik, Tihomir Petković. On dodaje da je kod nas sporna konfiguracija terena, ali da problem moramo rešavati bez upiranja prstom na bilo koga pojedinačno da je kriv za trenutnu situaciju.

Građanima koji su tokom ove godine zbog pucanja cevi oko pola meseca bili bez vode novembarski računi za vodu biće umanjeni 40 odsto, obećao je gradonačelnik.

Na pitanje zašto dežurni telefon JKP “Vodovod” koji stoji na internet stranici ovog preduzeća mogu da pozovu samo pretplatnici Telekom-ove fiksne telefonije, direktor Duško Ljujić kaže da je ova usluga do skoro bila omogućena i korisnicima mobilnih operatera ali da je to bio veliki trošak za “Vodovod”. U narednom periodu gledaćemo da opredelimo sredstva i vratimo tu uslugu za korisnike svih mreža, jer je taj broj za građane besplatan. Razmišljamo i da uvedemo  još jednu telefonsku liniju fiksne telefonije, jer u pojedinim slučajevima zbog zauzeća građani dugo ne mogu da nas dobiju, kako bi se informisali o stvarnom stanju.