Roditeljstvo – najodgovornija uloga u životu pojedinca

Autor: Maja Bukovac Bekčić Sistemski porodični psihoterapeut pod supervizijom/doktok.rs
24. Jun 2023
Roditeljstvo – najodgovornija uloga u životu pojedinca

Roditeljstvo je jedan od najizazovnijih zadataka i definitivno najteža i najodgovornija uloga u životu pojedinca. Brojne tranzicije, istorijska razdoblja i životne okolnosti definišu osobine i veštine „dobrog roditelja“, a jedina istina je da će roditelji uvek grešiti i da je to u redu. Greške pravimo iz najboljih namera, zato što smo naučeni da je tako ispravno i zato što želimo najbolje za našu decu. Razvoj nauke otvara nove perspektive, što omogućava edukaciju i podršku u ovoj važnoj ulozi.

deca pexelsDanas nam govore o pozitivnom roditeljstvu koje obuhvata poštovanje detetovih osećanja i potreba, uz jasne granice i usmeravanje dece uz razgovor, što je varijacija autoritativnog stila koji uključuje prvobitna klasifikacija vaspitnih stilova.

Roditeljstvo se definiše kao proces podrške fizičkom, emocionalnom, društvenom i intelektualnom razvoju deteta od detinjstva do odraslog doba. Odnosi se pre svega na složenost podizanja deteta, a ne isključivo na biološke odnose.

Iz primarnih porodica svako od nas nosi različite programe koji oblikuju naše stavove i odnos prema potomstvu. Onda kada postanemo svesni i razumemo da nas prošlost ne ograničava, možemo sami da kreiramo svoj vaspitni stil. Dobar roditelj je onaj koji vlada roditeljskim veštinama, a dobra vest je da se one uče.

Roditeljski stilovi su oblikovani aktuelnim istorijskim razdobljem, rasom, društvenom klasom i brojnim drugim činiocima. Nepromenljiva varijabla jeste da je roditelj tj. staralac sigurna baza detetu i podrška koja mu omogućuje da istražuje, raste i suočava se sa različitim izazovima.

tata dete pexels

Razlikujemo četiri kategorije roditeljskih stilova:

  • Autoritativni stil – kombinuje roditeljsku kontrolu i čvrste granice koje se deci postavljaju, ali uz emotivno topao odnos. Ovakav tip roditelja primenjuje podsticanje i podržavanje poželjnih ponašajnih manifestacija dece i retku primenu konsekvenci. U interakciji između roditelja i deteta uravnotežene su kontrola i podrška. Poštuju se osećanja dece, ali se takođe insistira na njihovim obavezama u realnim okvirima. Istraživanja su pokazala da ovaj stil kada se primenjuje bez fizičkog kažnjavanja postiže najpovoljnije rezultate i uzrokuje najmanje problema. Smatra se da je autoritativni roditeljski stil blagotvorniji od previše rigidnog autoritarnog ili previše „mekog“ popustljivog stila.
  • Autoritarni stil – neguje stroga pravila i obaveznu kaznu, često telesnu, u slučaju nepoštovanja pravila. Autoritarni roditelji su kruti i strogi, postavljaju visoke, često nerealne zahteve, bez ispoljavanja emocionalne topline. „Jer sam ja tako rekao/rekla“ je najčešće objašnjenje koje se detetu daje. Cirkularno, dete ne razume gde je tačno napravilo grešku i iz straha od fizičkog kažnjavanja ili emocionalnog udaljavanja roditelja, postaju povučena, izložena stresu, osećanju da nije dovoljno vredno ili čak kroz agresiju pokušavaju da privuku pažnju roditelja.
  • Popustljivi stil – detetova osećanja i sloboda se jako cene, roditelji se oslanjaju na razgovor i objašnjenja, bez jasno postavljenih granica. Detetove želje se bez pogovora ispunjavaju, jer „oni nisu imali kao mali, pa će njihova deca imati, život će ih dovoljno kažnjavati, neka sada uživaju…“ Deca negovana u ovakvoj atmosferi kasnije imaju problem sa izborom partnera i prijatelja, jer imaju visoka očekivanja i naučena su da će sve što požele dobiti. Takođe ih karakteriše i nizak nivo samokontrole, jer su retko bivala u frustracionim situacijama, suočena sa potrebom da se na zdrav način bore za svoje želje i potrebe.
  • Indiferentni stil – neuključeni ili zanemarujući roditeljski stil koji odlikuje fizičko ili emocionalno odsustvo roditelja. Komunikacija na relaciji roditelj-dete ne postoji ili je oskudna i zasnovana na zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Indiferentni roditelji nemaju kontrolu nad ponašanjem deteta, jer nisu postavljene granice, pa ova deca često ispoljavaju probleme u ponašanju.

Roditeljski stil je usko povezan sa mentalnim stanjem deteta u odraslom dobu. Istraživanja pokazuju da je autoritativno roditeljstvo pozitivno povezano sa mentalnim zdravljem, nasuprot autoritarnom koje može uzrokovati različite smetnje u oblasti mentalnog zdravlja.

Najnovija istraživanja u oblasti roditeljstva navode kao najveći izazov tzv. „helikopter roditelje“ ili preteranu zaštitu dece. „Helikopter roditeljstvo“ se odnosi na roditelje koji „lebde“ iznad svoje dece, spremni da „slete“ kada je potrebno da reše bilo koji problem svog deteta. Drugi naziv za ovaj prezaštitnički roditeljski stil je „umotavanje u pamuk“ jer helikopter roditelji ne žele da njihova deca budu izložena bilo kakvim negativnim situacijama, već ih štite od svega, što dugoročno izaziva potkopavanje detetovih snaga i sprečava osamostaljivanje. Karakteriše ih i često intervenisanje u rešavanju problema i vršnjačke odnose njihove dece. Posledice preteranog ograničavanja i kontrolisanja ponašanja svoje dece su posebno uočljive u odraslom dobu, a odnose se na zavisnost od svojih roditelja, što sprečava prolazak kroz očekivane razvojne faze i izaziva nisko samopoštovanje i osećanje nesposobnosti za samostalno funkcionisanje.

Značajni izazov današnjice je i upotreba ekrana. Koliko često ih dozvoliti detetu, kako kontrolisati sadržaj onoga što će im biti dostupno, šta je prigodno za njihov uzrast i slične dileme ima većina roditelja. Ranije, kada nije bilo ekrana, deca su morala da smišljaju igre, trče, igraju lastiš, između dve vatre, trule kobile…sada je sve samo na par klika od njih, uzbudljivo i svakodnevno nešto novo. Uzevši u obzir sve to, očekivano je da deci bude dosadno kada nemaju mobilni telefon i da gube interesovanje za istraživanje, maštanje i fizičku aktivnost.

Mudrost roditeljstva je naći meru, kako za sve segmente vaspitanja, tako i u borbi sa izazovima.

U mnoštvu literature, predavanja i saveta koji se daju roditeljima, važno je znati da je dete najčešće ogledalo svojih roditelja i da svojim primerom direktno utičemo na razvoj njegove ličnosti. Zdrava briga, podrška, ljubav i razumevanje od strane oba roditelja, uz usaglašene vaspitne stavove, predstavlja dobar put za razvoj samostalnog, mentalno zdravog deteta.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.