“Rolerkoster” otvara 27. JPF “Bez prevoda”

Autor: uzice.rs
01. Novembar 2022
“Rolerkoster” otvara 27. JPF “Bez prevoda”

U Narodnom pozorištu Užice večeras počinje XXVII Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”. Pod sloganom “Parče hleba, parče neba” festival traje do 7. novembra, a tradicionalno propratni program počinje izložbom fotografija Radovana Baje Vujovića.

JPF “Bez prevoda” otvoriće Atelje 212 iz Beograda predstavom “Rolerkoster” u 19.30 časova. Druga festivalska predstava na repertoaru je u sredu 2. novembra. “Čudo u Šarganu” po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića izvodi Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd. Istog dana u okviru propratnog programa festivala u 18 časova biće otvorena izložba studentskih radova Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd “Prostor u predmetu – tradicija u prostoru”. U 19 časova u holu pozorišta biće otvorena izložba “Meša Selimović-izbor dokumenata”.

U četvrtak 3. novembra na Velikoj sceni igra se predstava “Eichmann u Jeruzalemu” a izvodi je Zagrebačko kazalište mladih. Narodno pozorište Užice nastupiće sa predstavom “Mesec (dana) na selu”, rađenom po tekstu Ivana Turgenjeva u režiji Milana Neškovića u petak 4. novembra. Takođe u petak 4. novembra od 17 časova na Maloj sceni biće održan javni čas “Osnovne i master studije pozorišne režije” namenjen srednjoškolcima i studentima. U 18 časova u Narodnoj biblioteci Užice biće predstavljena monografija “Snežana Kovačević -Tihi majstor velikog umeća”.

U subotu 5. novembra na repertoaru je predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” koprodukcija Pozorišta Prijedor i Gledališča Koper. Istog dana u 18 časova u narodnoj biblioteci Užice biće priređena promocija knjige “Kako je Frojd postao Frojd”. Gradsko pozorište iz Podgorice u nedelju 6.novembra izvešće predstavu “Bez portfelja”, a festival zatvara Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom “Rat i mir” u ponedeljak 7. novembra.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.uzice.rs