S` kraja na početak

01. Mart 2018
S` kraja na početak

Posle pete-završne faze, Čajetina je dobila dozvolu za prvu-početnu fazu gradnje Gold gondole. Bez obzira na građevinski plan, koji je podrazumevao izvođenje radova logičnim redosledom, od početne do krajnje stanice, dozvolama „na kašičicu“ država diktira tempo. Opština Čajetina, poštujući odluke države, gradnju uspešno realizuje i po naloženom redu, pa će radovi na prvoj fazi krenuti čim vremenski uslovi to dozvole.

Da bi radovi krenuli na početnoj stanici, na Obudojevici u centru Zlatibora, čekalo se na građevinsku dozvolu od Ministarstva građevinarstva. Dozvola je stigla pa će se po postupku prijave radova, u skladu sa vremenskim uslovima, krenuti sa njihovim izvođenjem.

Prva dozvola i to za petu fazu stigla je u julu 2017-te. Radovi na poslednjoj stanici Gold gondole su završeni. Sa pete radovi se sele na prvu fazu, sa kraja na početak trase duge oko devet kilometara. Njihova dalja realizacija opet neće zavisiti od građevinskih planova izvođača radova već od dozvola nadležnog ministarstva.

Projekat „Gold gondola“ vredan je 13 miliona evra i kompletno je finansiran opštinskim budžetskim sredstvima. Ukoliko bi realizacija radova zavisila samo od lokalne samouprave, gondola bi, po rečima direktorke JP „Gold gondola“ Bojane Božanić, bila završena do kraja ove godine. Ipak, još tri faze očekuju i tri građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva. Ovo ministarstvo će, daljim redosledom izdavanja dozvola, odrediti i dalji redosled izvođenja radova.