Samo 400 sugrađana zainteresovano za sadnju drveća u dvorištima

26. Oktobar 2020
Samo 400 sugrađana zainteresovano za sadnju drveća u dvorištima

Za akciju „16 000 stabala za 16 000 ložišta“, koja bi trebalo da predstavlja jednu od značajnijih mera u cilju smanjenja aerozagađenja, a koja je pokrenuta u januaru mesecu ove godine prijavilo se samo 400 zainteresovanih sugrađana. Oni su preuzeli sadnice javora i jasena koje će zasaditi u svojim dvorištima u gradskim mesnim zajednicama i opštini Sevojno.  

Sedmogodišnji Vuk Ćitić, odmah posle završetka nastave prvog razreda došao je sa roditeljima da preuzme sadnicu koju će zasaditi zajedno sa svojim dedom u dvorištu kuće u Vrelima. Kaže da još nije učio o značaju drveća u zaštiti vazduha, ali da se raduje što će saditi drvo i pratiti kako ono raste.

„U Užicu postoji 16 000 individualnih ložišta, koja su veliki zagađivači vazduha, pa sui z gradskog budžeta izdvojena sredstva za nabavku sadnica jasena ili javora. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom sadnice su podeljene tek sada umesto za prolećnu sadnju, kako je prvenstveno bilo planirano“, rekla je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Poznato je da jedno stablo daje mnogo više kiseonika nego što je potrebno za njegovo funkcionisanje tako da u procesu fotosinteze koristi ugljen-dioksid ili daje kiseonik, što je od izuzetnog značaja nama koji živimo u gradskoj sredini. Sadnja drveća zato je najjednostavnija ali i najefikasnija mera u poboljšanju kvaliteta vazduha, istakla je gradska većnica. Ona je dodala da će u narednom periodu biti preduzete akcije kako bi se u svim delovima grada gde postoje mogućnosti za sadnju različitih vrsta stabala sprovele takve aktivnosti.

Nedostatak prostora za sadnju u dvorištima je verovatno razlog zašto se prijavio mali broj sugrađana jer će jedna sadnica javora da izraste 12 metara u visinu a njegova ukupna težina sa lišćem i korenom može da dostigne dve tone, objasnila je Jovičićeva očekujući da bi dobar deo sadnica mogao da bude posađen i na javnom prostoru.

Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine očekujemo da se u narednih 10-tak dana nastavi i projekat „Udahnimo život prirodi“, na prostoru šireg centra, kada će volonteri ili zaposleni u javnim preduzećima podići oko devet hektara novih zasada od čega najveći deo u Krčagovu, najavila je gradska većnica, Nada Jovičić.

Podsećamo, 1. novembra prošle godine  pošumljavanjem sadnica belog javora na lokalitetu Velikog parka u Užicu je započet projekat “Udahnimo život prirodi” koji grad Užice realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Sa oko 13 000 sadnica iz rasadnika u Požegi ukupno je pošumljeno 5,22 hektara na tri parcele u Velikom parku i dve na Belom groblju.

 

http://uzickarepublikapress.rs/ekologija/uzice-dobija-nova-zelena-pluca/