Savetovanje i tesitiranje na HIV

01. Decembar 2019
Savetovanje i tesitiranje na HIV

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE danas, 1. decembra u Zavodu za javno zdravlje Užice je organizovano savetovanje i testiranje na HIV, a svi zainteresovani mogu doći do 15 časova. Sve je anonimno, poverljivo i besplatno, nije potreban uput niti zakazivanje. Inače, u Zavodu za javno zdravlje Užice svakog radnog dana od 8 do 14 časova radi savetovalište za HIV i polno prenosive infekcije.

Treba istaći da je AIDS krajnji, uznapredovali stadijum infekcije uzrokovane HIV-om. Nastaje usled oštećenja odbrambene moći organizma koju prouzrokuje HIV. HIV pripada porodici sporih virusa (lentivirusi), koji napada i postepeno uništava imuni sistem ljudi. Ovim virusom mogu se zaraziti samo ljudi i on se prenosi isključivo među ljudima.

HIV se prenosi na tri glavna načina:
• Seksualnim odnosom bez zaštite – bez upotrebe kondoma (vaginalni, analni ili oralni seks).

  • Sa inficirane majke na dete (u toku trudnoće, u toku porođaja, dojenjem).
    • Preko zaražene krvi, najčešće razmenom igala i špriceva i drugog pribora za injektiranje droge.
  • Važno je testirati se što pre, jer u slučaju da se utvrdi postojanje HIV infekcije, pre će se započeti odgovarajuća terapija i time značajno produžiti život, a moguće je preduzeti mere da se zaštite i drugi.

Podse’amo, Svetski dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine i okuplja ljude širom sveta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije i davanja podrške obolelima. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je više od 35 miliona ljudi.

Prema najnovijim procenama stručnjaka danas u svetu sa HIV-om živi skoro 36,7 miliona osoba.

Crvena traka je međunarodni znak podrške ljudima koji žive sa ovom bolešću.