“Sedam strahova” otvara 26. JPF

Autor: uzice.rs
31. Oktobar 2021
“Sedam strahova” otvara 26. JPF

26. Jugoslovenski pozorišni festival-Bez prevoda pod sloganom “Pričaj mi o nežnosti” biće održan od od 1. do 7. novembra 2021. godine. Usled pogoršane epidemijske situacije u obe zemlje, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba bilo je prinuđeno da otkaže nastup na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda, u Užicu.

Umesto  predstave HNK u Zagrebu „ Znaš li ti tko sam ja“ u režiji Ivana Penovića nastupiće Pozorište Promena iz Novog Sada sa predstavom „Tri zime“, Tene Štivičić a u režiji Jasne Đuričić.

U ponedeljak 1. novembra u 19:30 časova nastupiće Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa XX Festivalom bosansko hercegovačke drame 2021.god. sa predstavom “Sedam strahova” u režiji Selme Spahić. Druge festivalske večeri užičkoj publici će se predstaviti Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd sa predstavom “Pučina” u režiji Egona Savina. U sredu 3. novembra na repertoaru je predstava ” Tri zime” u režiji jasne Đuričić, koju izvodi Pozorište PROMENA Novi Sad.Dan kasnije nastupa Crnogorsko narodno pozorište Podgorica sa predstavom “Đokonda” u režiji Dušanke Belada.

Peta festivalska predstava je “64” u režiji Alise Stojanović, a izvodi je Atelje 212 Beograd. Za neki od ardaliona takmičiće se i predstava “Strah- jedna topla ljudska priča”, autorski projekat Igora Vuka Torbice Narodnog pozorišta iz Pirota. Beogradsko dramsko pozorište, koprodukcija sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Grad teatrom Budva izvešće predstavu “Zelena čoja Montenegra” poslednje festivalske večeri 7. novembra.

Žiri u sastavu: prof.emeritus Vida Ognjenović reditelj, pisac iz Beograda, prof.dr Radivoje Dinulović, arhitekta, scenograf iz Beograda, Edvin Liverić – glumac, reditelj, direktor HKD Rijeka, Maja Mrđenović, pozorišni kritičar iz Podgorice i Dario Harjaček reditelj iz Zagreba dodeliće ukupno devet nagrada. ARDALIONI će biti dodeljeni za: najbolju predstavu, režiju, žensku ulogu, mušku ulogu,najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, nagrada za epizodu, nagrada za najboljeg mladog glumca kao i specijalna nagrada koja se dodeljuje za neke od elemenata predstave koji nisu obuhvaćeni predhodnim nagradama.

Pored glavnog festivalskog biće organizovani i prateći programi, a tradicionalno prvi je Izložba fotografija Radovana Baje Vujovića.

Izložba “Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću” biće upriličena u Narodoj biblioteci Užice, gde će biti održana i promocija knjige Nenada Veličkovića “Odigravanje priče (političko pozorište Dušana Kovačevića)”. Planirana je i promocija knjiga Nebojše Bradića “Put do pozorišta” i Patrisa Pavisa “Rečnik Izvođenja i savremenog pozorišta”. U okviru pratećeg programa festivala užičkoj čitalačkoj publici biće predstavljena i knjiga “Kapetanov (K)raj” Aleksandra Milosavljevića.

Na Maloj sceni NPU biće održana Tribina “Poetika Igora Vuka Torbice”, u okviru koje će govoriti Alisa Stojanović, Hana Selimović, Bojan Munjin, Radivoje Dinulović i Aleksandar Radulović.

Kao i prethodni XXV i ovaj festival biće održan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.