“SELENČA ORGANIC” za novinarku iz Užica

29. Septembar 2017
“SELENČA ORGANIC” za novinarku iz Užica

Biljana Kuzmanović, novinarka i urednica internet portala “Užička republika pres”, dobitnica je nagrade “SELENČA ORGANIC” u oblasti internet medija za tekst “Organska proizvodnja spasava čovečanstvo” koji je objavljen 5. septembra 2017. godine. Nagrade su pripale i koleginicama iz “Poljoprivrednik-a”, RTV-a i Produkcije Atlas Media, a u radijskoj konkurenciji nije bilo nagrađenih. 

Najbolji novinari su uz pakete organskih proizvoda kao nagradu dobili jedno od trodnevnih studijskih putovanja u Mađarsku, Češku i Slovačku.

lav i zoom

Nagrade su uručene danas u okviru 11. Foruma o organskoj proizvodnji koji je održan u Selenči uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.

Na konkurs kojim se promoviše organska proizvodnja u Srbiji stigla su 43 medijska priloga u sve četiri kategorije.

Žiri COPS-a, kojeg su činili jedan od osnivača ove organizacije Đuro Bocka (predsednik žirija), novinarka Mirjana Damjanović Vučković i urednica portala Agrosmart Slađana Gluščević, nagradu za najbolji  medijski prilog u konkurenciji štampanih medija dodelio je Aleksandri Milić, novinarki lista “Poljoprivrednik”, za tekst “Proizvodnja zdrave hrane okosnica ruralnog razvoja”, objavljen u “Poljoprivredniku”.

U oblasti elektronskih medija dve ravnopravne nagrade pripale su Aleksandri Bundalo, novinarki i urednici Radio-televizije Vojvodine, za TV prilog “Organska farma za primer”, objavljen u emisiji “Agromozaik” RTV-a i Vanji Milosavljević, novinarki Produkcije Atlas Media, za TV prilog “Vinarija Pavlinci, organska proizvodnja vina”, objavljen u emisiji “Zemlja hrane”, na Drugom program Radio-televizije Srbije.

Za najbolji prilog u internet medijima nagrada je pripala Biljani Kuzmanović, novinarki i urednici internet portala “Užička republika pres”, za tekst “Organska proizvodnja spasava čovečanstvo”, objavljen na portalu “Užička republika pres”.

U nastavku su linkovi ka nagrađenim radovima:

http://www.poljoprivrednik.net/nasa-izdanja/poljoprivrednik/2259-naslovi-iz-broja-2608 (tekst objavljen u štampanom izdanju lista “Poljoprivrednik”)

http://uzickarepublikapress.rs/region/uzice/organska-proizvodnja-spasava-covecanstvo/

https://www.youtube.com/watch?v=mlzyRDqhAlI

http://media.rtv.rs/sr_ci/agromozaik/27311

Na konkurs je stiglo više radova nego što smo očekivali, s obzirom na to da Centar za organsku proizvodnju Selenča” nagradu “Selečna organic” dodeljuje  prvi put.

Veliki broj kvalitetnih i visokoprofesionalnih priloga otežao je posao članovima žirija jer nije bilo lako izabrati najbolje među odličnim, ali nas je ujedno uverio da smo i mi i novinari koji prate naš rad i razvoj organske proizvodnje u Srbiji i u svetu, na pravom, dobrom putu da pomognemo u tome da se organskoj poljoprivredi pripiše humana i neprocenjiva uloga u očuvanju planete i zdravlja ljudi – naglasio je predsednik žirija Đuro Bocka.

organic-produce-in-a-basketZahvalnice za saradnju sa COPS-om i promovisanje organske proizvodnje u medijima, uz uvažavanje visokih standarda novinarske profesije dodeljene su i novinaru Prvog programa radija RTV-a Stevanu Davidoviću i uredniku  “Agrobiznis magazina” Goranu Đakoviću. .

Inače, Biljana Kuzmanović, novinarstvom se bavi 19 godina. Do sada je bila angažovana u redakcijama Užičke nedelje, Tv5, Radija San i televizije Lav.

ministar i ja

Za priloge koje je radila za TV5 i TV Lav osvojila je nagrade UNICEF-a, CEDEF-a, PRESS VITEZ, Kancelarije za evropske integracije i Delegacije evropske unije, UNIQUA osiguranja, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Medija centra Ministrstva odbrane i Stalne konferencije gradova i opština.

Od marta prošle godine uređuje portal http://uzickarepublikapress.rs/, a u saradnji sa Studio ZOOM realizuje televizijski projekat Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.