Selo, grad, planina i mesto gde dolazi ceo svet, sve u jednoj opštini

03. Novembar 2020
Selo, grad, planina i mesto gde dolazi ceo svet, sve u jednoj opštini

Opština Čajetina, nije samo jedna od lokalnih zajednica ni u Zlatiborskom okrugu a ni u Srbiji. Čajetina na čijoj teritoriji je planinska lepotica Zlatibor, najposećenija turistička destinacija u zemlji, svakako je i jedna od najpoznatijih lokalnih samouprava u Srbiji. U Čajetini se rađaju i ostaju, iz Čajetine odlaze i vraćaju se, jedni redovno dolaze da se odmaraju a drugi se opet ovde doseljavaju. Za sve njih Zlatibor je jedan jedini, mesto gde se lepše diše i slobodnije živi, u prirodi koja nema alternativu.

Cajetina

Da krenemo od početka, tačnije od rođenja. Dok ostale lokalne samouprave pružaju podršku porodiljama za prvo, pa onda za treće i četvrto dete, Čajetina je opština koja ne pravi razliku među, po redosledu rođenoj deci u porodici, pa podršku pružaju svim porodiljama, bez obzira koje dete po redu rađaju. Svako novorođeno dete u ovoj opštini, ravnopravan je član svoje zajednice i sa podjednakom radošću je dočekan u njoj kao i u svojoj porodici. Onda ne čudi podatak da je opština Čajetina, jedina opština u Srbiji sa većinskim srpskim življem koja beleži porast nataliteta. Svakako da dodatnu podršku pružaju nezaposlenim majkama ali pored novčane, brojne su i druge pomoći koje za novorođenu decu pruža ova opština.

Vrtić je prva socijalna sredina koju dete upoznaje van svoje porodice. Vrtići u ovoj opštini nisu na raspolaganju samo roditeljima koji žive u Čajetini ili na Zlatiboru. Zlatiborska sela nisu tek neka ruralna područja u kojima osim raštrkanih kuća nema ničega. Vrtiće ima čak pet zlatiborskih sela, pa roditelji i njihova deca sa ove strane ne osećaju nikakav hendikep. Mladi roditelji koji se u zlatiborskim selima bave poljoprivrednom proizvodnjom, imaju mogućnosti da svoju decu odvedu u vrtić i započnu svoj radni dan koji nije u kancelariji ili fabrici već u štali ili na otvorenom polju.

Zlatibor

Ako žele da ostanu u svojoj opštini a malo je onih koji ne promišljaju tako, deca u Čajetini, posle osnovne škole, imaju mogućnost da odaberu buduće zanimanje koje će im omogućiti da u svojoj opštini pronađu posao ili odu na dalje školovanje posle koga će dobro doći svojoj zajednici. Turizam je svakako prva privredna grana po razvijenosti pa se najveću broj mladih opredeljuje za školovanje u toj oblasti ali mogućnosti postoje i za mnoga druga zanimanja. Čajertina stipendira školovanje mladog kadra jer u ovoj opštini znaju da su oni koji dolaze najveća nada i sigurnost uspešnog opstanka.

Livada

Verovatno se ni u jednu opštinu u unutrašnjosti ne vrati toliki broj svršenih studenata kao što je to slučaj sa Čajetinom. Mlad i obrazovan kadar je najvredniji ljudski resurs, pa se  njima u ovoj opštini pruža posebna pažnja. Onih koji su završili fakultet i žele da rade nema na evidenciji nezaposlenih. Lokalna samouprava je prva koja će im pružiti ruku podrške. Podsticaji za pokretanje sopstvenog biznisa takođe su podrazumevana pojava koja podržava svaku dobru ideju i nameru.

Podjednake poslovne rezultate ostvaruju i oni koji odaberu urbanu i oni koji odaberu seosku sredinu u ovoj opštini. Proizvodnja hrane, pre svega suvomesnatih i mlečnih proizvoda je izuzetno unosan biznis ovog kraja. Ono što imaju a što je u proizvodnji i najvažnije jeste tržišni plasman. Desetine hiljada turista koji svakodnevno borave na zlatiboru, pre svega konzumiraju proizvode ovog geografskog porekla. Takva hrana je u ponudi svakog zlatiborskog restorana.

Tornik

Oni koji se odluče da im zanimanje bude pružanje smeštajnih kapaciteta, takođe imaju ogromne mogućnosti. Turista je svakim danom sve više, godišnji rast broja posetilaca se broji u hiljadama a sve je više onih koji biraju da odmor provedu u zlatiborskim selima. Seoski turizam na teritoriji opštine Čajetina je izuzetno razvijen a zlatiborska sela, svako za sebe je druga bajka. Sve veći broj mladih bira da se bavi seoskim turizmom jer za tu vrstu delatnosti opština pruža sve uslove. Do svake zlatiborske kuće postoji putna infrastruktura, vodovod, kvalitetna elektro mreža a celokupna teritorija opštine, uključujući sva sela, je komunalno opremljena. Ono što je najvažnije jeste da održavanje svega toga je neprekidno. Koliko god snegovi bili, nema mesta gde nećete stići jer su svi putevi čisti i prohodni.

Zlatibor

A onda, kada se radni dan završi, sve je na dohvat ruke. Centar Zlatibora je mesto koje nudi sve što i kakva svetska metropola. Raskošna mesta za šetnu, restorani, kafići, letnje bašte, svakom Zlatiborcu će ponuditi ono što mu treba. Zlatibor ima i razvijenu trgovinsku ponudu pa u nabavku bilo koje vrste ne moraju putovati u kakav veliki grad. Zabava za decu na svakom koraku, parkovi, sportski tereni i bezbroj drugih zabavnih sadržaja, ni jedan dan ne mogu učiniti dosadnim. Zlatibor odnedavno ima i Kulturni centar, pa meštani nisu retko u prilici da pogledaju kakvi kvalitetnu izložbu ili pozorišnu predstavu.

Zlatibor

A kad dođe leto eto i koncerata na otvorenom, tradicionalnih manifestacija, bazena i golf terena. Gondolom će uskoro za dvadesetak minuta stići do Tornika, pogled iz visine na lepote Zlatibora, odmoriće dušu i telo najumornijeg ratara.  Kad padne sneg, ima vremena i za skije, sanke, šetnje po čistom snegu kakav oni u gradovima retko viđaju.

Eto zašto Zlatiborci ne nepuštaju svoju opštinu, zašto se u nju vraćaju i veruju da na svetu takve lepote nema. Sve je veći broj onih koji baš Čajetinu biraju za novo mesto svog stalnog boravka, koji se ovde doseljavaju, ne samo iz Srbije već i iz čitavog sveta.

 

Tekst je deo projekta  „Čajetina – perspektivna opština za mlad i obrazovan kadar“ koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020.godini.