Šetnjom do Staparske banje Užičani obeležili Svetski dan pešačenja

Autor: uzice.rs
01. Oktobar 2023
Šetnjom do Staparske banje Užičani obeležili Svetski dan pešačenja

Svetski dan pešačenja 1. oktobar Užičani su obeležili šetnjom od Gradske plaže do Staparske banje. Prvi “Užički festival hodanja”, koji su organizovali Udruženje “Sport za sve” i grad Užice okupio je veliki broj sugrađana svih generacija, a zajedno sa njima u promociju zdravlja i naših turističkih potencijala uključili su se i predstavnici gradskog rukovodstva.

Kako je istakao Miodrag Petković član Gradskog veća, Užice je grad festivala, a ovaj novi sigurno će postati tradicionalan, jer promoviše najvažnije vrednosti.

“Svima nam je poznato da je pešačenje jedan od najboljih načina bavljenja rekreacijom i ono što je najvažnije ovaj vid rekreacije pogodan je za sve sugrađane bilo da su u pitanju najmlađi ili najstariji. Nemerljiv je uticaj pešačenja na fizičko i mentalno zdravlje a može se upražnjavati na najrazličitijim lokacijama. Zadovoljstvo nam je da danas obeležimo ovaj dan i svojim primerom ukažemo na važnost pešačenja, a sa druge strane mi se trudimo da obezbedimo neophodnu infrastrukturu, da uredimo prostore i obeležimo staze. Hvala sugrađanima koji su se odazvali i pridružili ovoj manifestaciji”.

Prema rečima Dejana Jovanovića iz Udruženja “Sport za sve” cilj festivala je pre svega promocija zdravlja, ali i promocija turističkih potencijala grada.

“Nije slučajno što krećemo od simbola Ja volim Užice, jer svi koji su danas sa nama i koji učestvuju u ovom projektu pokazuju da vole svoj grad. Želimo da festival preraste u traicionalni i postane još jedan od onih po kojima je Užice prepznatljivo. Hvala profesorima iz osnovnih i srednjih škola koji su doveli veliki broj učenika, kako bi prošetalia sa nama i upoznali se sa svim lepotama klisure reke Đetinje.”

Za najmlađe i najstarije učesnike manifestacije kao i za one kojima je mnogo da pešače u oba smera, organizovan je povratak električnim vozićima.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs