Siropusna nedelja- priprema za post

12. Februar 2018
Siropusna nedelja- priprema za post

Pred nama je siropusna nedelja. Poznata je i kao nedelja praštanja, a u narodu poznata je i kao Sirna nedelja, Bela nedelja. Prethodi Velikom postu i pripremnog je karaktera. Evo šta podrazumeva.

Siropusna nedelja počinje po Mesnim pokladama (11. februara)  i traje do Belih poklada, u nedelju 18. februara. Te sedmice se ne posti u sredu i petak, nego se svo vreme mrsi na belom mrsu. U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica. Riba se jede jedino na Sretenje (15. februar).

siropusna-nedelja.doc2_

 

Siropusna nedelja se još naziva sirna” ili “bela” nedelja, jer se tokom njenog trajanja ne jede meso, već samo mlečni proizvodi i jaja, tj.„beline“, po čemu je i dobila naziv. Na taj način se organizam polako priprema za period u kome se neće jesti namirnice  životinjskog porekla, osim ribe. U sredu i petak Siropusne nedelje počinju Velike metanije, a u drevnoj Crkvenoj praksi u te dane služena je i Preosvećena Liturgija.

Sirpusna nedelja: Poslednja sedmica pred Veliki post

Tog dana opraštaju svađe i uvrede. Sinovi i kćeri sa porodicama obilaze roditelje, nose im na dar flašu pića i razne poklone. Oko zapisa u šumadijskim selima, gradile su se velike ljuljaške, na kojima se omladina ljuljala, a prisutni narod zabavljao. Zapisi inače predstavljaju važno mesto za selo, i ne retko su se oko njih održavali skupovi na kojima se raspravljalo o pitanjima bitnim za budućnost sela. Cele nedelje selima kruže maskirane povorke. U selu Glavica kod Paraćina zadržao se paganski običaj Komendije koji u ovom selu traje više od jednog veka i jedinstven je u celoj opštini. Maskiraju se samo muškarci, jer se poštuje tradicija po kojoj je bilo sramota da se devojke maskiraju.

Veliki post

Ove godine Velikog posta počinje u ponedeljak, 19. februara.

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.

Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se„na vodi„, a pogotovo strogo sredom i petkom.

Orthodox-Christmas-in-Belgrade

Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi“, osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.