“Sjenička kuća” turistički mamac

04. Decembar 2016
“Sjenička kuća” turistički mamac

Izvođenjem zemljanih i grubih građevinskih radova na samom objektu polovinom novembra otpočela je izgradnja turističkog etno-kompleksa “Sjenička kuća”. Izvođač radova je preduzeće DECO d.o.o. iz Vrnjačke Banje, dok će pojedine poslove obaviti i lokalne firme. Ukupna vrednost radova iznosi oko 30 miliona dinara, a sredstva za izgradnju su obezbedili opština Sjenica, Turistička organizacija Sjenica, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Rok za završetak prve faze je do kraja građevinske sezone 2017.

Turistički kompleks „Sjenička kuća“ biće smešten nadomak novog mosta na šetalištu. Deo kompleksa biće suvenirnica, dok je drugi deo namenjen kulturnim obeležjima ovog kraja.

Podsećamo, arhitekte Esad Muminović i Pašan Škrijelj pobedili su prošle godine na konkursa za izradu idejnog rešenja za projekat „Sjenička kuća“, raspisanog od strane Opštinskog veća Sjenice.

Na konkurs za izradu izradu idejnog rešenja „Sjeničke kuće“ pristiglo je 6 radova, od kojih jedan nije ni uvršten u razmatranje komisije jer nije bio potpun. Komisija je razmatrala radove prema kriterijumu koji je tražen uslovima konkursa, posebno obraćajući pažnju na konceptualno rešenje, program i strukturu rešenja.

Oblikovni aspekt projekta, na jasan način prikazuje sve elemente ideal-tipske reprezentativne gradske kuće u Sjenici, sa svim elementima poput divanhane, doksata i strmog krova prekrivenog šindrom. Ritmika prozora i korišćeni materijali takođe odgovaraju konceptu gradnje jedne begovske kuće sa ovog područja, a unutrašnja rešenja su krajnje funkcionalna i odgovaraju uslovima traženih konkursom.

Što se tiče tipa Sjeničke kuće, svakako da je ona derivat stočarskog stana planinske dinarske oblasti, koji se kasnije razvijao i modifikovao. Taj osnovni prototip dvodelne izdužene kuće, smeštene na strmom terenu, čini se da je bio originalni koncept stana korišćen u ovom podneblju, koji je spontano usvojen u planinskim oblastima Bosne, zapadne Srbije i Crne Gore. Međutim, zbog prilagođavanja lokalnim uslovima i uticaja orijenta kasnije, nastao je specifični tip Sjeničke kuće. Kuća simetričnog crteža osnove plana, oblika i mase, koncept kuće sa centralnim holom, predstavlja krajnji ishod evolucije proste „bosanske“ kuće kako je neki autori nazivaju. I upravo taj strani uticaj na lokalno graditeljstvo je podario najlepše primere Sjeničke kuće koje danas na žalost ne postoje, već se o njima može saznati samo na osnovu preostalih fotografija”, objasnili su svoj pristup izradi idejnog rješenja “Sjeničke kuće”, prvonagrađeni autori Esad Muminović i Pašan Škrijelj.