Sjenički sir spreman za brendiranje

26. Oktobar 2016
Sjenički sir spreman za brendiranje

Opština Sjenica aplicirala je projektom za kandidovanje tehnologije pripreme sjeničkog sira za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Prema rečima pomoćnika predsednika opštine Mustafe Baltića, moguće dobrobiti od ovog projekta su brojne kako za proizvođače tako i za čitavu lokalnu zajednicu.

„Pre svega to je sprečavanje nestanka proizvoda utapanjem u industrijske i nekvalitetne sireve, sprečavanje zloupotreba, brendiranje i promovisanje ekskluzivnosti i kvaliteta, a samim tim bi se povećali poljoprivredni i turistički kapaciteti sjeničkog kraja“, tvrdi Baltić.

Predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin je istakao da je zaštita tradicionalnih vrednosti važna, jer se na taj način čuvaju posebnosti ovog kraja, ali se i približavaju drugima.

“Sjenica je već postala prepoznatljiva na turističkim mapama ne samo Srbije i regiona, već i Evrope i čitavog sveta, a svakako da će zaštita tehnologije izrade sjeničkog sira biti dodatni zamajac u razvoju turizma i čitave opštine“, rekao je Fijuljanin.

Kandidaturu je pripremila opština Sjenica u saradnji sa Etnografskim institutom iz Beograda, dok će monitoring vršiti Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Laboratorija Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela dokazivaće i kontrolisati kvalitet sira kao i tehnologiju proizvodnje i čime se postiže dodata vrednost što je cilj ovog projekta“, kazao je direktor Regionalnog centra Esad Hodžić.