Sport za sve, a posebno za osobe sa invaliditetom

17. Jun 2016
Sport za sve, a posebno za osobe sa invaliditetom

Za osobe sa invaliditetom sport pored rekreativne, ima i rehabilitacionu, odnosno zdravstvenu komponentu. Iz tog razloga važno je da su sportski objekti u našem gradu pristupačni i osobama koje imaju bilo koji zdravstveni problem, ali i da ove osobe raspolažu informacijama o klubovima i udruženjima koji u radu posvećuju pažnju osobama sa invaliditetom.

Svedoci smo da kada se govori o sportu i osobama sa invaliditetom, najčešće se misli na paraolimpijski sport. Za to su najzaslužniji Miloš Zarić i Nebojša Đurić koji se i sa Evropskog prvenstva iz Sorenta vraćaju sa medaljama, ali i Petar Udovičić koji je nedavno oborio svetski rekord u trčanju. Ipak da bismo osobama sa invaliditetom približili sportske sadržaje na rekreativnom, ali i poluprofesionalnom i profesionalnom nivou, moramo ih učiniti dostupnim i prihvatljivim za sve. Pomaka ima u odnosu na prethodne periode i od strane institucija kojima je sport u nadležnosti, kao i u osnivanju i dodatnim finansijskim izdvajanjima za klubove osoba sa invaliditetom i sportiste pojedince, istakao je Čedomir Cicović, PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga govoreći na okruglom stolu o perspektivama razvoja sporta za osobe sa invaliditeom u Užicu.

Krajnji cilj je uključivanje što više osoba sa invaliditetom u klubove koji nisu specijalno namenjeni za ovu vrstu sportskih aktivnosti, što iziskuje bolju pristupačnost sportskih objekata i dodatna finansijska sredstva za aktivnosti, smatra Cicović.

Kao konkretan primer Cicović je naveo Gradski bazen, koji iako rađen pre samo nekoliko godina nije se mislilo na osobe sa invaliditetom. Nabavkom platforme ili stolice prevazišao bi se taj propust a bazen bi postao dostupan i osobama sa invaliditetom. Zato apelujemo na nadležne da ne dozvole da se slična situacija ponovi i u sportskoj hali u Krčagovu koja će uskoro biti završena, upozorio je Cicović.

Grad Užice u poslednjih nekoliko godina svrstava se u vodeće u Srbiji po rezultatima koje beleže osobe sa invaliditetom, naglasio je Dragiša Kuzmanović, predsednik Sportskog saveza Užica. On je dodao da se na spisku 58 klubova i udruženja koji se po kriterijumima Sportskog saveza, finansiraju iz gradskog budžeta, nalaze i tri koja u svojim programima posebnu pažnju posvećuju osobama sa invaliditetom.

Razmatramo mogućnosti da i za druge klubove koji prepoznaju značaj uključivanja osoba sa invaliditetom, obezbedimo dodatne povlastice u finansiranju aktivnosti. Kuzmanović je još istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nagrađuje i osobe sa invaliditetom za rezultate postignute na značajnim međunarodnim takmičenjima.

Program razvoja sporta od 2015- 2018. godine koji je na osnovu preporuka nadležnog Ministarstva urađen i jednoglasno usvojen na Skupštini grada Užica, 23. decembra prošle godine usmeren je na četiri segmenta. To su školski sport, sa posebnim akcentom na razvoj sporta u seoskim školama, zatim sport za sve gde je prepoznat i sport za osobe sa invaliditetom, rekla je Jelena Vasović, članica veća zadužena za obrazovanje, sport i kulturu.

Ona je dodala da su programom analizirani i kvalitetan, odnosno vrhunski sport kao i sportska infrastruktura. Lično ću se angažovati da sportski objekti budu što pristupačniji osobama sa invalidietom i da se gde god mogu isprave prethodne greške.

Očekujem da će osobama sa invaliditetom uskoro biti dostupna i streljana na čijoj rekonstrukciji radi užička Direkcija za izgradnju, istakla je Vasovićeva, dodavši da je grad Užice izdvojio preko pola miliona dinara za 3000 pregleda sportista koliko se godišnje obavi u ambulanti sportske medicine pri užičkom Domu zdravlja.

Direktor Ustanove Veliki park, Branko Bogićević, u čijoj nadležnosti se nalaze Hala u Velikom parku, Gradski bazen i stadion, naglasio je da su osobama sa invaliditom koje su članovi pojedinih udruženja omogućene brojne povlastice u korišćenju ovih objekata i ulaznice za utakmice i turnire.

Na Okruglom stolu koji je podržalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike govoreno je i o sportskim aktivnostima ostalih udruženja osoba sa invaliditetom. Istaknuto je da su članovi Udruženja distrofičara naročito posvećeni učešću na Memorijalnom šahovskom turniru „Car”, dok su osobe sa mišićnom distrofijom prepoznatljive po učešću na Sportskim igrama u Paraćinu u diciplinama vazdušna puška, pikado, čunjevi , pločice i viseća kugla.

Paraplegičari Zlatiborskog okruga posebno su aktivni u rukometu a nekoliko članova udruženja su i reprezentativci koji su učestvovali na Evropskom i drugim međunarodnim takmičenjima. Članovi udruženja slepih i slabovidih počeli su da ističuču u novoj disciplini goal bol u kojoj su zabeležili rezultate značajne i na međunarodnom planu.