Srbija i SAD kroz izložbu

05. Novembar 2018
Srbija i SAD kroz izložbu

Prvi od pratećih sadržaja, u čast 23.Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u Istorijskom arhivu u Užicu, otvorena je izložba koja svedoči o kulturnim i diplomatskim odnosima Srbije i SAD od 1882.godine pa do osamdesetih godina prošlog veka. Izložbu je otvorio savetnik Američke ambasade za kulturu i medije, Timoti Stendart.

20181105_135642

Koautori izložbe Bora Dimitrijević i Miladin Milošević, ilustrovano su prikazali diplomatiju i kulturu ove dve zemlje počev od 1882.godine kada je potpisana prva deklaracija odnosa a potpisali su je tadašnji američki predsednik Džestan Artur i srpski diplomata Ljuba Mihajlović a koja se i danas čuva u Vašingtonskoj biblioteci.

 

Značajan događaj na koji podseća izložba je i istorijski trenutak podizanja srpske zasztave na Beloj kući 1918.godine na kojoj je tada bila samo još francuska zastava.

20181105_125753

Period koji je ostavio najviše upečatljivih tragova u srpsko-američkim odnosima je od 1945-1980. To je vreme Josipa Broza Tita koji je primio preko 500 najviših američkih zvaničnika. To je, po rečima Bore Dimitrijevića, period kada Tito kao veliki svetski državnik, vrlo mudro balansira između dve velike svetske sile u doba hladnog rata.

Nije slučajno da je Izložba u Užicu otvorena u čast jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala na području bivše Jugoslavije. Mnoge najpoznatije američke predstave, od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka gostovale su u našim pozorištima pa ih je Beograd video mnogo pre Berlina, Rima, Pariza i Londona.

20181105_125817

Ti podaci govore o tome koliko se umetnost cenila i koliko je ona bila važna u međudržavnim odnosima dve zemlje. Kultura i međuljudski odnosi bili su osnov dobrog odnosa među državama. Hiljade pisama američkih državljana stizalo je Josipu Brozu Titu a on je na većinu odgovorio. To je još jedan od podataka koji govori mnogo o nekom periodu koji je iza nas, za one koji to hoće da razumeju.

20181105_125730

Između ostalog, koautor izložbe Bora Dimitrijević, nazivajući Titovo doba zlatnim dobom, podseća da je po mišljenju najpoznatijih svetskih državnika, Tito bio neponovljivi diplomata koga još niko nije nadmašio.

Kada pogledaju izložbu, Užičani bi još jednom trebali da preispitaju odluku pomeranja Titovog spomenika i da se zapitaju, zbog čega li je Podgorica (nekadašnji Titograd) odlučila da “vrati Tita”, prokomentarisao je Dimitrijević.

Izložba u Istorijskom arhivu u Užicu biće otvorena do 25.novembra.