“Srbin kojekude”- knjiga duhovitih zabeleški, lažne i istinite biografije

Autor: cajetina.org.rs
04. Oktobar 2023
“Srbin kojekude”- knjiga duhovitih zabeleški, lažne i istinite biografije

U okviru Dečje nedelje, juče se u Biblioteci “Ljubiša R. Đenić” pisac Bojan Ljubenović družio se sa učenicima četvrtog razreda OŠ “Dimitrije Tucović” Čajetina, a u večernjim satima je za ljubitelje dobre satirične priče upriličena promocija njegove nove knjige „Srbin kojekude“.

Sa Bojanom Ljubenovićem čajetinska publika je imala priliku da se druži prvi put 2013, godine kada je na Letnjem uličnom erskom kabareu osvojio Nagradu za najbolji aforizam, što je ponovio na još tri Kabarea, a zatim i na književnim večerima. Juče je u Biblioteci „Ljubiša R.Đenić“ bilo upriličeno njegovo druženje sa mlađom publikom jer je Ljubenović jedan od rado čitanih pisaca za decu, a u večernjim satima održana je promocija njegove nove knjige „Srbin kojekude“.

“Pisati za decu jeste znatno veća odgovornost nego za starije jer to znači aktivno se uključiti u njihovo detinjstvo, oblikovati ih kao ličnosti i to je ozbiljna stvar. Svako ko piše za decu mora da zna da je na sebe preuzeo odgovornost za njihovo vaspitanje, deo odgovornosti, naravno pored roditelja, vaspitača, bibliotekara i čitavog tog lanca i tu su negde i pisci za decu. Njihov smeh, njihova zainteresovanost, njihova ljubav prosto pleni i čoveka nešto tera da radi dalje, da da sve od sebe da im se posveti“.

O knjizi „Srbin kojekude“ rekao je da je to više knjiga duhovitih zabeleški, što lažne što istinite biografije, i da je po tome drugačija od prethodnih koje su zbog načina pisanja i pažnje publike doživele mnogostruka izdanja.
„Na kraju je ispala jedna vrlo čitana knjiga zato što u sebi krije tu neophodnu supstancu koja se zove humor. Mislim da je iz godine u godinu humor sve potrebniji našem čitaocu i on to pokazuje. Nikakve druge ambicije ova knjiga nema, to vam iskreno mogu reći, sem da nasmeje čitaoca. Ja sam jako sebičan pisac, ako se ja ne osećam dobro dok pišem knjigu, ja prestanem da pišem. Znači meni je potrebno da mene knjiga zabavi pa onda da zabavi čitaoca. Do sada sam imao sreće da se to poklopi“, kaže pisac.

Nova knjiga je već uspela da doživi svoje treće izdanje, a po čitanosti se, na top listama kako čitalaca tako i izdavačkih kuća i biblioteka, nalazi pri vrhu. Čajetinska publika, koja se sinoć lepo zabavila uz odlomke i priče iz knjiga , to je i potvrdila.

i družio se sa učenicima četvrtog razreda OŠ “Dimitrije Tucović” Čajetina! Deca su imala priliku da se upoznaju sa putem stvaranja jedne knjige, počevši od ideje pa do njenog štampanja i izlaganja na policama biblioteka i knjižara. Autor je takođe predstavio svoje mnogobrojne knjige za decu, pročitavši pojedine delove kako bi im što bolje približio priče, a deci su se posebno svideli njegovi aforizmi, po čemu je Ljubenović nadaleko poznat!

Fotografije preuzete sa www.cajetina.org.rs