Sređeni dočekuju školsko zvono

22. Avgust 2018
Sređeni dočekuju školsko zvono

U novoj školskoj godini 1 270 učenika Prve osnovne škole kralja Petra II, dočekaće novoizgrađeni toaleti u novijem delu školske zgrade, okrečene učionice, a prvaci će ući u učionice u kojima je ishoblovan pod.

lakiran parket

Iako beleži najveći broj đaka u Užicu  i u ovoj školi je evidentan manji broj upisanih prvaka.  Ove godine će biti formirano četiri odeljenja đaka prvaka kojih je prošle školske godine bilo za pet, naveo je Nikola Bacetić, direktor škole. On očekuje da će situaciju naredne školske godine popraviti predškolci upisani u matičnu školi, al i polaznici pripremne grupe vrtića na Pori koji uglavnoj gravitiraju ka najstarijoj osnovnoj školi u gradu.

Govoreći o radovima tokom leta, on je istakao da je okrečeno oko 3 200 kvadratnih metara, id a su ishoblovani podovi površine oko 200 metara kvadratnih u četiri učionice.

Krečenje je koštalo oko 490 000 dinara, dok je za hoblovanje izdvojeno 204 000 dinara, kazao je Bacetić.

Full WCOvim ciframa treba dodati i dva miliona dinara koliko je iz gradskog budžeta izdvojeno za dogradnju toaleta u novijem delu školske zgrade, čime je pitanje mokrih čvorova u ovoj školi u potpunosti zaokruženo, rekao je Nemanja Nešić, zamenika gradonačelnika Užica u ostavci, koji je obišao školu.

Nekada učenik ove škole, danas sa mesta direktora JP “Užice razvoj”, Nikola Maksimović obećava da će do kraja godine biti završen projekat za fiskulturnu salu i osam novih učionica.

Idejno rešenje projekta je osmišljeno, a do kraja godine bi trebalo da bude dobijena i građevinska dozvola, a radovi bi mogli da počnu naredne godine, očekuje on.

plan NIkola

Maksimović je istakao da je Grad opredelio million i 200 hiljada dinara za izradu projekta za izgradnju sportske hale i dogradnju škole. Prema njegovim rečima, procena je da će ti radovi koštati oko 80 miliona dinara, za šta će se tražiti finansijeri.

U planu je da dve stare učionice koje se nalaze u dvorišnom delu škole sruše i da se na tom mestu podigne objekat na četiri sprata, čime bi se nadoknadio manjak učioničkog prostora.  Na mestu gde je trenutno igrališta biće fiskulturna sala.

levo krilo skole

Podsećamo, zgrada najstarije osnovne užičke škole je izgrađena 1884. godine, zahvaljujući dobrotvoru Iliji Narandžiću, i te godine je obuhvatala samo prizemlje starog dela sadašnje školske zgrade. Grad je formirao tim koji će naći način da se oduži dobrotvoru, zaslužnom za izgradnju škole, istakao je direktor Prve osnovne škole kralja Petra II.

Inače, da je ova škola uvek izazivala pažnju roditelja da upišu decu o čemu najbolje svedoči podatak da je  školske 1960/61. radila čak u četiri smene, tako da se nastava odvijala od 7 časova ujutro pa sve do 21 sat i 20 minuta uveče. Izdvojena odeljenja u Kačeru i Staparima funkcionišu od 1969., odnosno 1981. godine, a od stote godišnjice škole (1984.) u upotrebi je i nova školska grada.

Osim ulaganja u ulepšavanje i širenje školske zgrade treba istaći i zapažene rezultate koje učenici ove škole postižu na školskim, gradskim, regionalnim i republičkim takmičenjima kako iz različitih predmeta tako i u sportovima. Uspesi učenika dokaz su kvaliteta nastavnog kadra koji je angažovan u ovoj školi.

Njih pet autori su udženika za osnovnu školu i to Jasna Radosavljević (biologija za 6. razred), Emina Jeremić engleski jezik za prvi razred i engleski jezik za peti razred u saradnji sa Jelenom Maksimović. Nastavnik istorije Milomir Maksimović autor je Istorijskog atlasa koji se koristi u osnovnoj i srednjoj školi, dok je Nikola Bacetić, nastavnik istorije po obrazovanju koji je trenutno na mestu direktora škole, autor knjige iz koje će petaci izučavati prošlost.