Sretenjska priznanja za dr Slađanu Pavić i Narodni muzej Užice

21. Februar 2021
Sretenjska priznanja za dr Slađanu Pavić i Narodni muzej Užice

Sedmicu za nama u kojoj je obeležen Dan državnosti kada su pojedicnima i predstavnicima institucijama uručena najviša državna priznanja posebno će pamtiti dve Užičanke. Primarijus doktor medicinskih nauka Slađana Pavić, načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Užice i Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Dr Pavić je pripala Zlatna medalja za zasluge u borbu protiv kovida, dok je vitrine Narodnog muzeja Užice koji ove godine obeležava 75 godina ubuduće krasiti  Sretenjski orden Trećeg stepena.

Dr Slađana Pavić, je istakla da je počastvovana priznanjem koje je dobila. Ne shvata ga kao ličnu, već priznanje za celu službu anestezije, sve intenzivne nege, službu radiologije, pedijatrije, laboratorije i  sve druge kolege jer su zajednički radili maksimalno, tvrdi ona. Posebno je zahvalna koleginicama infektolozima i medicinskom osoblju ovog, ali i zaposlenima u kovid bolnici, Hitnoj pomoći, Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravlje, “Čigoti” i svima koji su u borbi protiv korone u drugim opštinama, kao i menadžmentu Zdravstvenog centra dr Milošu Božoviću i dr Nataši Gagović.

Virus sa novim osobinama sa kojim se borimo već skoro godinu dana u početku je bio velika nepoznanica za nas. Sledili smo smernice i protokole kako domaće tako i iz sveta, a svakim danom sticali smo nova iskustva. Ono što je sigurno je da je u mojoj lekarskoj karijeri koja je duga 27 godina ovo najteži period. Posebno mi je teško padalo kada ne možemo da pomognemo pojedinim pacijentima i shvatanje da bitku gubimo i oni i mi, navela je dr Pavić.

Narodni muzej Užice odlikovan je za posebne zasluge za Republiku i građane Srbije u oblasti culture tokom 75 godina postojanja. Ovo je rezultat timskog rada generacija zaposlenih i rukovodilaca ove ustanove. Svih proteklih godina vredno smo radili na zaštiti i obnovi kulturne baštine u čitavom okrugu, a naša obaveza i odgovornost je da i u narednom period istrajemo na tom putu, istakla je Stefanović. Ona je podsetila da je kroz 75 godina rada i postojanja Muzej dobio veliki broj značajnih priznanja, zahvalnica i nagrada, ocenjujući ovo državno priznanje kao jedno od najvećih.

Zahvalna sam i gradonačelnici i Gradu Užicu koji su prepoznali rad naše institucije i bili nam značajna podrška pri konkurisanju za ovo priznanje, istakla je Slavica Stefanović na prijemu koji je povodom odlikovanja priredila gradonačelnica Užica, Jelena Raković- Radivojević.

Podsećamo, ukazom predsednika Republike Srbije, a povodom Dana državnosti, odlikovano je 164 pojedinca, ustanova i udruženja. U Palati Srbija u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je priznanja lauretima, 15. februara.