Šta učiniti prilikom poplave u vašem dvorištu?

26. Jun 2024
Šta učiniti prilikom poplave u vašem dvorištu?

Poplave mogu biti noćna mora vlasnika kuća, uzrokujući ne samo neugodnosti već i potencijalnu štetu za vaše imanje i vrt. Od obilne kiše do loših sistema odvodnjavanja, nekoliko faktora može doprineti tome da se voda nakupi u vašem dvorištu. 

Einhell pumpe su prva pomoć pri poplavama zato što su dizajnirane za efikasno ispumpavanje vode i prilagodljive su različitim potrebama. Međutim, postoji još nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste zaštitili svoje eksterno okruženje, a ovde možete prčitati koji su to načini zaštite i pre svega zašto poplava negativno utiče na vaše biljke.

Kako mogu nastati poplave u dvorištu?

Poplave nastaju kada se višak vode nakupi na otvorenom prostoru, nemogući da se pravilno drenira. To može biti posledica mnogih razloga kao što su:

  • Obilna kiša – nagle kiše ili dugotrajni periodi padavina mogu preopteretiti sistem odvodnjavanja vašeg dvorišta, dovodeći do poplava.
  • Loše odvodnjavanje – nedovoljno nivelisanje terena ili zapušeni oluci i cevi za odvod vode mogu ometati protok vode, uzrokujući njeno nakupljanje u određenim delovima.
  • Visoki nivo podzemne vode – ako vaša nekretnina leži na području sa visokim nivoom podzemnih voda, višak vlage u zemlji može rezultirati poplavama u dvorištu, posebno tokom kišnih sezona.

Uticaj na biljke

Kada korenje biljaka bude izloženo dugotrajnoj vlazi, postoji rizik od truljenja korena. Višak vode može uticati na zemljište i smanjiti kiseonik dostupan korenju. To može dovesti do gušenja korena i pojave truleži. Kao rezultat, biljke mogu pokazati simptome propadanja, uključujući smeđe i trule delove korena, žute listove i generalno slabljenje biljke.

Jaki vodeni tokovi tokom poplava mogu izazvati eroziju površinskog sloja zemljišta. Ovo može biti posebno problematično u brdovitim ili nagibnim dvorištima. Kada se površinski sloj zemljišta ispere, korenje biljaka može biti izloženo, što ih čini ranjivim na oštećenja. Osim toga, erozija može izazvati gubitak plodnog sloja zemljišta i smanjiti sposobnost zemljišta da zadrži vodu i hranjive materije.

Poplavne vode mogu nositi sa sobom važne hranjive materije iz zemljišta, kao što su azot, fosfor i kalijum. Ovo ispiranje hranjivih materija može rezultirati nedostatkom važnih sastojaka u zemljištu, što može negativno uticati na rast i razvoj biljaka. 

Stajaća voda nakon poplava može stvoriti idealne uslove za razvoj štetočina i patogena. Vlažno okruženje može poslužiti kao leglo za različite vrste bakterija, gljivica i insekata koji mogu napasti vaše biljke. To može dovesti do širenja različitih biljnih bolesti, poput plesni, rđe, i bakterijskih infekcija, što može ozbiljno ugroziti zdravlje vaše bašte.

Mere predostrožnosti i zaštite

Jedan od najvažnijih koraka u zaštiti od poplava je osiguranje adekvatne drenaže u vašem dvorištu. Instaliranje francuskih drenaža, produžetaka cevi za odvod vode ili sistema suvog bunara može efikasno odvesti višak vode s površine i sprečiti njeno nakupljanje.

Održavanje oluka i cevi za odvod vode čistima i bez otpada je dobro za sprečavanje začepljenja i osiguranje glatkog protoka vode. Redovno čišćenje oluka i uklanjanje naslaga lišća, grana i drugih materijala pomaže u očuvanju efikasne drenaže.

Modifikovanje nagiba terena kako biste usmerili vodu dalje od ranjivih područja i ka odvodnim otvorima može značajno smanjiti rizik od poplava. Pravilno nivelisanje terena omogućava ravnomeran protok vode i sprečava njeno akumuliranje na određenim mestima.

Nanošenje sloja organskog malča oko biljaka nije samo estetski, već i funkcionalan korak u zaštiti od poplava. Malčiranje pomaže u poboljšanju strukture zemljišta, zadržavanju vlage i smanjenju erozije. Takođe, može sprečiti direktni dodir vode s površinom zemljišta, čime se minimizira rizik od erozije i ispiranja hranjivih materija.

Eleviranje, ili podizanje ležaja za biljke iznad nivoa zemlje može biti efikasan način za sprečavanje zagušenja vodom. Podignuti ležaji omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha i drenažu viška vode.

Kada planirate svoj vrt, razmislite o odabiru biljaka koje su otporne na poplave i koje mogu tolerisati periode potapanja bez oštećenja. Otporne biljke imaju sposobnost da prežive ekstremne uslove, uključujući poplave, što ih čini idealnim izborom za dvorišta sklonija ovom problemu.

Uloga suvih bunara

Suv bunar je podzemna struktura dizajnirana da sakuplja i rasipa višak vode iz vašeg dvorišta, sprečavajući poplave i zasićenje zemljišta. Instaliranjem suvog bunara u svom dvorištu, efikasno možete upravljati viškom vode i smanjiti rizik od poplava, osiguravajući zdravlje i dugovečnost vaših biljaka. Da biste ga izgradili, pratite ove korake:

  • Odaberite mesto za suvi bunar koje je nizbrdo od područja sklonih poplavama i koje ima adekvatnu propustljivost zemljišta.
  • Iskopajte rupu dovoljno veliku da primi komoru, obezbeđujući da je dovoljno duboka i široka da zadrži višak vode.
  • Postavite komoru suvog bunara u iskopanu rupu, osiguravajući da je ravna i stabilna. Okružite komoru šljunkom ili drobljenim kamenjem kako biste olakšali prodor vode.
  • Napunite preostali prostor oko komore zemljom, nežno je sabijajući kako biste obezbedili stabilnost i podršku.
  • Pokrijte vrh propusnim materijalom poput malča ili dekorativnih kamenja kako biste sprečili ulazak otpada, ali omogućili vodi da prođe kroz njega.

Poplave u dvorištu mogu predstavljati značajne izazove za vlasnike kuća, posebno u pogledu zdravlja biljaka i održavanja imanja. Zapamtite da prioritet dajete redovnom održavanju i proaktivnim strategijama kako biste osigurali dugoročnu otpornost vašeg otvorenog prostora na poplave.

 

Izvori slika

https://pixabay.com/photos/people-girl-kid-child-flood-water-2561562/

https://pixabay.com/photos/fields-field-flooding-wetness-406153/