Stanje redovno, druga faza sigurna

26. Decembar 2017
Stanje redovno, druga faza sigurna

Tačno četiri godine od kada su Užičani ostali bez zdrave vode za piće sa akumulacije Vrutci, završena je prva faza rekonstrukcije Fabrike vode. Juče je ukinuta vanredna situacija koja je bila na snazi od 20. jula 2014. godine, potvrdio je gradonačelnik Tihomir Petković, tvrdeći da možemo biti spokojni, jer pijemo ispravnu vodu.

Tihi objasnjava

Foto–URP

Nadležna ministarka građevinarstva i infrastrukture, Zorana Mihailović je istakla da je Vlada Srbije za narednu godinu budžetirala 280 miliona dinara za drugu fazu za koju će tender biti raspisan u januaru.  Potpisivanje ugovora sa izvođačem očekuje tokom februara, a nakon stavljanja parafa rok za završetak radova biće osam meseci, rekla je ministarka u Užicu.

Na području čitave Srbije biće uloženo 250 miliona evra u rešavanje pitanja snabdevanja građana kvalitetnom vodom, istakla je ministarka Mihailović, dodajući i da je kroz određene programe ministarstva moguće da zainteresovani gradovi konkurišu za sredstva za zamenu azbestnih cevi.

voda

Foto–URP

Mihailovićeva tvrdi da novca ima za sve kvalitetne projekte, ali da problemi nastaju zbog neefikasne pripreme dokumentacije, loše koordinacije i nepoštovanja rokova.

Rok koji je ministarka dala prošle godine kada je povodom Dana grada postavila kamen temeljac očekujući da će kompletna prva faza biti gotova za ovogodišnji rođendan grada, po rečima Tihomira Petkovića je bio “prekratak i zahtevan, jer je paralelno bilo neophodno obezbediti nesmetanu preradu i snabdevanje vodom građana i privrede Užica”.

Nakon prve faze voda koju Užičani piju sa alternativnog izvorišta Sušička vrela dezinfikovaće se ozonom što predstavlja najefikasniju tehnologiju pripreme vode za piće. Ipak to nije kompletno za akumulaciju Vrutci koja je i dalje kontaminirana cijanobakterijama i koja će se vratiti u funkciju vodosnabdevanja tek kada se u drugoj fazi rekonstrukcije uradi filtriranje vode aktivnim ugljem, objasnio je gradonačelnik Užica.

ozonizacija

Foto–M.N.

Prvi fazu radova je MPP “Jedinstvo”, a projekte je radio Institut “Jaroslav Černi”.

Podsećamo, postrojenje za prečišćavanje vode za piće na Cerovića brdu izgrađeno je 1980. godine. Posle šest godina završena je brana na akumulaciji Vrutci i cevovod sirove vode kojim su se od juna 1986. godine građani Užica snabdevali vodom, do 26. decembra 2013. godine kada su u jezeru dijagnostikovane cijanobakterije.

 

 

Finansijskom intervencijom Vlade Srbije i tehničkom podrškom opštine Čajetina, u januaru 2014. godine urađen je vodozahvat sa izvorišta Sušičko vrelo odakle i danas voda stiže na česme korisnika u Užicu. 

cevi vodovod

Foto–M.N.

U oktobru 2016. započeta prva faza Fabrike vode na Cerovića brdu čija vrednost je 409 miliona dinara, od čega je ministarstvo uložilo 360 miliona dinara, grad Užice 49. Za kompeltiranje radova na prvoj fazi užički Vodovod je uložio 22,5 miliona dinara, naveo je gradonačelnik Petković.

Izgrađena su tri nova objekta (objekat flokulacija koji služi za efiaksnije bistrenje vode, objekat za ozoniranje i objekat laguna taložnik), a izvršena je i rekonstrukcija na postojećim objektima i na mašinskoj I elektro opremi,a kupljen je i deo opreme potrebne za analizu vode.