Startuje Drinska regata

20. Jul 2016
Startuje Drinska regata

Od danas do 24. jula u Bajinoj Bašti se održava tradicionalna turističko – rekreativnog karaktera na reci Drini koju u spomen na drevnu tradiciju drinskih splavara organizuju S. T. C. „Bajina Bašta“ i opština Bajina Bašta. Tradicionalni spust od Perućca do Rogačice startuje u subotu od 11 časova, a u okviru MOST festa nastupiće Željko Joksimović (petak), Bajaga i instruktori, S.A.R.S. I Marčelo u subotu veče.

Drinska regata je karneval na vodi koji se preko dve decenije u julu organizuje u Bajinoj Bašti. Sadržajno i po broju posetilaca je među najznačajnijim turističkim manifestacijama u Srbiji a vremenom je pored dešavanja na vodi gostima Bajine Bašte omogućeno da pet dana uživaju u brojnim koncertima, trubačkim takmičenjima, pripremanju riblje čorbe, akrobatskim skokovima sa mosta, sajmu suvenira i domaće radinosti…. Regata je centralna turistička manifestacija koja ima cilj da predstavi kompletnu turističku ponudu Bajine Bašte ali i regiona Podrinja i Zapadne Srbije. Regata je najposećeniji događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi u regionu. 

23. Drinska regata zvanično počinje večeras predtakmičenjem mladih i pionirskih trubačkih orkestara sa područja zapadne Srbije, Moravičkog i Raškog okruga, koje predstavlja kvalifikacije za učešće na 56. Saboru trubača u Guči. Koncert počinje u 21 sat u SRC „Braća Milutinović“ u Bajinoj Bašti. Sutra, od 16 časova pored rečice Vrelo u Perućcu biće održano takmičenje u pripremanju riblje čorbe, a od 21 sat u SRC „Braća Milutinović“ planiran je koncert Saše Matića.

Ulaznice se neće naplaćivati već će na bazi dobrovoljnosti na ulazu posetioci moći da daju iznos po sopstvenoj želji u kutije kod volontera „Crvenog krsta“,a sav prihod namenjen je lečenju devetogodišnjeg Despota Lazića iz Bajine Bašte, koji boluje od teške retke bolesti bulozna epidremoliza poznate kao deca leptiri. Za njegovu negu neophodni su lekovi, sanitetski materijal, preparati i specijalna hrana koje je veoma skupa a porodica nije u stanju da obezbedi neophodan novac.

U petak petak, 22. jula od 17 časova po programu 23. Drinske regate planirani su egzibicioni skokovi sa mosta u reku Drinu izletište Rača. Na istoj lokaciji od 20 časova u okviru muzičkog festivala MOST fest nastupiće bend Princip iz Bajine Bašte B.Bašta, zatim Sasvim slučajno takođe iz Bajine Bašte. Od 22 sata do ponoći publika će uživati u muzici Željka Joksimovića, dok će nakon ponoći nastupiti RNDM iz Čačka i Kontradikshn iz Slovenije.

Subota, 23. jula od 10 časova i 30 minuta predviđen je početak evidentiranja plovila i učesnika i spuštanje plovila na Drinu, a 23. Drinska regata odnosno veliki zabavno rekreativni spust od Perućca do Rogačice koji nema takmičarski karakter započeće u 11 časova. Organizatori podsećaju učesnike da na spustu mogu učestvovati kajaci i čamci sa veslima, bez motora, sa najviše do 20 osoba, a da deca do 15 godina starosti mogu učestvovati na spustu samo u pratnji roditelja ili staratelja. Sve posade su dužne da tokom spusta održavaju međusobno rastojanje 10 – 15 m, dok učesnici spusta, neplivači, kao i do sada moraju nositi samospas u vreme boravka na vodi.

Druge večeri MOST fest-a od 21 sat zasviraće Rok u ponoć, a od 22 Bajaga i instruktori. Nakon ponoći  nastupiće grupa S.A.R.S. , a od 01 i 30 Marčelo. http://regata.rs/drina/?lang=lat

Treba istaći da se veliki parking nedaleko od izletišta Rača, koji je namenjen posetiocima Most festa, ove godine neće naplaćivati, zbog izuzetno velikog interesovanja za manifestaciju, kako bi se izbegle eventualne gužve. Organizatori apeluju na posetioce da svoje automobile parkiraju na parkingu a ne pored saobraćajnice i na trotoarima.

Inače, u periodu održavanja 23. Drinske regate od 20. do 24. jula na trgu i glavnoj ulici u Bajinoj Bašti biće organizovan i mini sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakija.

Podsećamo, Drinska regata je najstarija manifestacija turističko – rekreativnog karaktera na reci Drini koju u spomen na drevnu tradiciju drinskih splavara organizuju S. T. C. „Bajina Bašta“ i opština Bajina Bašta.