Studentski dom u Krčagovu useljiv do kraja godine

17. April 2016
Studentski dom u Krčagovu useljiv do kraja godine

Pre 25 dan raspisan je tender za nastavak radova na zgradi budućeg Studentskog doma u Krčagovu čiji kapacitet će biti 276 ležaja. Za ovu fazu radova Vlada Srbije je opredelila 131 milion dinara. Posle Uskrsa biće izabran najbolji ponuđač koji će imati rok od 120 dana da završi radove. Useljenje studenata do kraja godine. 

Kamen temeljac za Studentski dom u Krčagovu postavljen je u decembru 2013.. Početkom 2014. započeta je i u roku završena prva faza gradnje za koju je Vlada Srbije izdvojila 120 miliona dinara, a prošle godine zgrada je ukrovljena, istakao je Ljubiša Antonijević, pomoćnik  ministra prosvete zadužen za investicije. On je potvrdio da je Vlada opredelila i sredstva u iznosu od 131 milion dinara za drugu fazu. Antonijević očekuje da će se do kraja maja izvođač koji se izabere na tenderu uvesti u posao i da će imati rok od 120 dana da kompletno završi unutrašnje radove. Nakon toga ući će se u opremanje studentskih soba, menze, restorana i pratećih prostorija u okviru studentskog doma, za šta je takođe Vlada Srbije, planirala 40 miliona dinara.

„Užice je grad u kome nije bilo višedecenijskog ulaganja u oblasti učeničkog i studentskog standarda. Konačno je to prepoznato i odvojen je novac za tu namenu. Novi studentski dom omogućiće studentima koji budu smešteni bezbedne uslove i multifunkcionalne prostorije. Biće mesta za 276 studenata koji će biti smešteni u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a predviđene su i sobe za smeštaj studenata sa invaliditetom“ istakao je Antonijević.

On je dodao da će dom u Krčagovu biti najbolji u Srbiji, jer u ustanovama studentskog standarda ne postoji nijedan novoizgrađeni objekat poslednjih godina. „Nijedan grad ne može da očekuje razvoj ukoliko u njemu nema mladih ljudi. Užice je centar ovog regiona a izgradnjom ovakvog objekta privući će nove studenti koji će ovde boraviti i trošiti novac“, kaže Antonijević.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, veruje da je to što je Vlada izdvojila sredstva za završetak studentskog doma, jasan pokazatelj da neće odustati ni od univerziteta u našem gradu. „U trci sa još nekoliko gradova koji žele osnivanje univerziteta Užice i okolne opštine moraju sagledati potrebe privrede  kako bi  osmisliti dobre studijske programe i fakultete koji imaju budućnost i koji će da privuku više studenata nego što se na početku ideje o osnivanju univerziteta planiralo“.

„Prednosti jednog grada koji ima status univerzitetskog centra su višestruke u čemu su očigledni primeri Beograd, Novi Sad, Niš, Subotice i Kragujevac, jer veliki broj studenata na specifičan način utiče na razvij tih gradova. Ono što su predoslovi da bi zainteresovani gradovi dobili univerzitet je da stvore dobre studijske programe koji bi omogućili interesovaje studenata shodno njihovim afinitetima i perspektivi zapošljavanja“, naglasio je i pomoćnik ministra, Ljubiša Antonijević. .

Inače, pored Užica za osnivanje Univerziteta zainteresovani su i Kruševac, Leskovac, Vranje, Čačak i Jagodina.