Suše šljive i razmišljaju o brašnu od maline

20. Avgust 2017
Suše šljive i razmišljaju o brašnu od maline

Članovi udruženja invalida dečje i cerebralne paralize koji su prošli obuku za rad u sušari koju su pokrenuli zahvaljujući sredstvima ministarstva pravde osušili su i treću turu šljiva.

prebiranje sljiva

Trenutno su angažovana tri člana, a po potrebi možemo da računamo na njih pet. Svi smo prošli obuku Instituta za sušenje voća i drugih materijala Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koju je vodio profesor Mirko Babić i tvrdim da smo učili od najboljeg, navodi Čedomir Cicović, rukovodilac projekta kroz koji se stiglo do sušare koja je instalirana u Biznis inkubator centru u Sevojnu.

Cicović dodaje da profesor Babić forsira najinovativnije pravce za sušenje voća, a to je sušenje sa osmotskim predtretmanom, jer značajno poboljšava karakteristike suvih proizvoda, skraćuje proces sušenja čime se štedi energija.

Nedostaje nam hladnjača kako bi mogli da uskladištimo sirovu robu i u kontinuitetu je prerađujemo, odnosno sušimo, kaže on. Veruje da će uspeti da obezbede oko 6 000 evra za njenu nabavku, jer kao naredni korak planiraju da registruju preduzeće za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom što podrazumeva zapošljavanje najmanje pet osoba sa invaliditetom, ali i određeni broj drugih lica.

Čedomir Cicović, rukovodilac projekta veruje da će nakon sušare uspeti da obezbede i mini hladnjaču

Čedomir Cicović, rukovodilac projekta veruje da će nakon sušare uspeti da obezbede i mini hladnjaču

Preduzeće Budućnost je odnedavno u stečaju, tako da bi naše preduzeće bilo jedino te vrste na području čitavog regiona. Intenzivno radimo na osmišljavanju jedinstvenog proizvoda, verujući da smo blizu sprovođenja ideje da počnu proizvodnju brašna od maline za šta imamo dobru baza zbog velikih količina zasada u našem kraju., smatra Cicović.
Profesor Babić koji je u ovoj oblasti najveći stručnjak u Srbiji obećao je savetodavnu podršku i u nabavci  nove opreme, ali i u osvajanju novih proizvoda.

U udruženju su otvoreni za saradnju sa vlasnicima lokalnih hladnjača, jer smatraju da je u interesu obe strane da se napravi finalni proizvod od maline koji može da bude samoodrživ brend.