Susret sa drogom i u prvim razredima osnovne škole

04. April 2019
Susret sa drogom i u prvim razredima osnovne škole

Povodom 7.aprila, Svetskog dana zdravlja u zgradi skupštine grada Užica, održana je tribina na temu prevencije narkomanije u školama Zlatiborskog okruga. Anketa, sprovedena među učenicima sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, pokazala je da 4,5% učenika koristi psihoaktivne supstance. Pretpostavka je da je taj broj, na žalost još veći ali je svakako i u tom procentu zabrinjavajući.

Od 23 škole, u koliko su sprovedene ankete, u sedam nije bilo ni jednog učenika koji se izjasnio da je probao ili da koristi drogu

“Najprisutnija je marihuana, što pokazuju podaci još od 2014-te godine a na pitanje kada su prvi put konzumirali ovu drogu, najčešći odgovori su bili da je to uzrast 13-15 godina ali je bilo i onih koji su rekli da su to iskustvo stekli i sa deset i manje godina starosti. Odgovori na pitanje, da li su im roditelji i bliže okruženje pružili dovoljno informacija o tome, bio je negativan, i kada je u pitanju porodica ali i škola. Problem narkomanije među mladima, definitivno jeste gorući i rastući problem”, kaže koordinator Tima za prevenciju narkomanije u školama Zlatiborskog okruga dr Mirjana Filipović.

Uzimajući u obzir sve podatke kojima raspolažu i zdravstvene ustanove, droga je definitivno blizu dece a da bi se njoj oduprli, potrebna je uključenost čitave zajednice, od porodice do svih institucija na svim nivoima.

Ono što je najvažnije, kad se problem dogodi, jeste momentalno suočavanje sa njim, uključivanje porodice  i okruženja i traženje stručne pomoći. Nisu retki slučajevi kada se problem sa drogom ignoriše, stavlja pod tepih i čeka da se sam od sebe reši. Narkomanija je opaka i surova bolest zavisnosti koja svakim danom uzima sve veći danak a svaki dan odlaganja suočavanja i lečenja je dragoceno izgubljeno vreme.