Švajcarska i EU pomažu lokalnu infrastrukturu

22. Mart 2016
Švajcarska i EU pomažu lokalnu infrastrukturu

Razvojni program Evropski Progres je objavio javni poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture, za koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile okvirno 1,5 miliona evra. Pravo učešća imaju 34 lokalne samouprave iz Srbije, među kojima su opštine Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Novi Pazar, Ivanjica, Raška, Sjenica i Tutin.

U okviru javnog poziva lokalni infrastrukturni projekti su svrstani u dve kategoroije.

Prva podrazumeva projekte socijalne infrastrukture, kao što su izgradnja ili obnova obrazovnih, zdravstenih i ustanova kulture, sportskih objekata, zatim projekte koji doprinose poboljšanju životnih uslova i socijalnih usluga za ranjive grupe, i projekte komunalne infrastrukture kao što su vodovodni i kanalizacioni sitemi.
Infrastrukturni projekti koji doprinose unapređenju zaštite životne sredine, odnosno poboljšanju upravljanja otpadom, smanjenju zagađenosti i poboljšanju energetske efikasnosti su takođe u ovoj grupi. Vrednost pojedinačnih projekata u ovoj kategoriji će se kretati u rasponu 30.000-100.000 evra, dok opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu od 10 do 49 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Druga kategorija obuhvata ekonomske infrastrukturne projekte pojedinačne vrednosti između 30.000 i 200.000 evra, a opštine treba da obezbede finansijsko učešće od 10 do 49 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Svi projekti treba da su usmereni ka stvaranju okruženja podsticajnog za održivi ekonomski razvoj.

Svaki predlog projekta mora da sadrži objašnjenje kako će se kroz implementaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja (odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj opštini.

Poziv je otvoren do 06. maja, a lokalne samouprave mogu da dostave jedan predlog projekta za obe kategorije, ali pojedinačna opština može da dobije sredstva za samo jedan projekat u okviru ovog javnog poziva, navodi se u saopštenju.