Čišćenjem dvorišta čuvamo planetu

22. April 2016
Čišćenjem dvorišta čuvamo planetu

U okviru obeleževanja 22. aprila u Užicu su organizovane dve akcije čišćenja dvorišta i to na Aleksića mostu i školskog dvorišta u Prvoj osnovnoj školi Kralj Petar Drugi. Učenici koji su deo tima „Škole za lepši i čistiji grad“ obišli su povodom Svetskog dana planete zemlje i Deponiju Duboko  gde su se upoznali sa njenim funkcionisanjem, načinom i sistemom pravilnog upravljanja otpadom i sekundarnom selekcija a sve u cilju shvatanja značaja primarne selekcija otpada na mestu njegovog nastanka.

Tatjana Ćosović, nastavnica metalurške grupe predmeta iz Tehničke škole Užice, ističe da je kvalitet u bilo kom smislu potreba i cilj svakog društva. „Ka tome i mi učenike animiramo kroz nastavne predmete, koji u našoj školi imaju i direktnu vezu sa održivim razvojem i ekologijom. Verujemo da su učenici svesni da zanimanja koja se uče u Tehničkoj školi jesu i tek će u narednim godinama biti aktuelna, i da svako od njih lično mora dodatno voditi računa o životnoj okolini“, kaže Ćosović.

Foto--URP

Foto–URP

“Užice jeste grad koji se suočava sa nizom ekoloških problema, ali korak po korak pokušavamo da ih ublažimo”, istakla je Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju, povodom Svetskog dana planete Zemlje.

Ona dodaje da je aerozagađenje sa kojim se susrećemo tokom poslednjih decenija u zimskom periodu, od prošle sezone počelo da se ublažava merama energetske efikasnosti za koje je u 2015. bilo odvojeno četiri miliona dinara. Od tog novca putem raspisanog oglasa oko 30 individualnih domaćinstava zamenilo je stolariju i uradilo fasade što su elementarni preduslovi energetske efikasnosti jednog objekta”, podsetila je Đenić.

Ove godine za istu namenu iz budžeta je opredeljeno duplo više novca 8 miliona dinara. Kroz budžetska i sopstvena sredstva građani će moći da urade termozolaciju objekata, zamene stolaiju ili kupe kotlove na pelet i gas. Učešće grada u finansiranju po domaćinstvu iznosi do 150 000 dinara za izolaciju, do 100 000 dinara za stolariju, do 100 000 dinara za kotlove na pelet i do 60 000 dinara za kupovinu kotlova na gas.

Kada je u pitanju upravljanje komunalnim otpadom, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju, Dunja Đenić, ističe da se trenutno radi revizija lokalnog plana upravljanja otpadom. „U narednih godinu dana kroz reviziju primarne selekcije moramo doći do najboljeg modela upravljanja otpadom“, kaže ona.

Podseća da je primarna selekcija u Užicu uspostavljena 2012. godine nakon otvaranja Deponije Duboko ali da do sada nije dala očekivane efekte. „Ove godine proširiće se zona primarne selekcije čime će se povećati i broj zelenih kontejnera koji se sada nalaze samo u centralnoj gradskoj zoni, a biće sproveden i još jedan krug edukacije građana“, najavljuje većnica.

Inače, akcija povodom 22. aprila- Svetskog dana planete Zemlje u Užicu je sprovedena u okviru projekta „Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i obalnim područjima jugoistočne Evrope“, implementiran od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) i NALAS-a, a uz podršku GIZ otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu- Modernizacija komunalnih usluga (ORF MMS). Užice će kroz ovaj projekat dobiti 10 kontejnera zapremine 1,1 metara kubnih.