Sve spremno za “Praznik svetlosti” i zvanično preuzimanje titule nacionalne prestonice kulture

Autor: uzice.rs
19. Mart 2024
Sve spremno za “Praznik svetlosti” i zvanično preuzimanje titule nacionalne prestonice kulture

“Užice je spremno da zvanično preuzme titulu nacionalne prestonice kulture a građane očekuje veličanstven događaj na Trgu partizana u četvrtak 21. marta u 20 časova”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Radivojević. Ona je pozvala sugrađane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, nakon koga otpočinje godina u kojoj će Užice biti centar svih kulturnih događaja.

Prema rečima gradonačelnice, na priremi ovog događaja radilo se dugo i posvećeno, a tim ljudi iz grada u koordinaciji sa timom Ministarstva kulture, kao i uz veliku podršku ministarke kulture i potpredsednice Vlade Republike Srbije, Maje Gojković, bio je stalnom u kontaktu, razmenjujući ideje i iskustva.

“Sam događaj, kroz igrokaz voditelja, prati Užice od početaka i prvih pominjanja u istoriji pa sve do sadašnjeg trenutka – do momenta kada preuzimamo titulu Prestonice kulture Srbije. Sa pet nosećih lokacija, iz neolitskog naselja Stapark, manastira Rujan, sa Starog grada, Kadinjače i Hidrocentrale, obratiće nam se naše lučonoše, noseće ličnosti, i poslati važne poruke – sve to ćemo imati priliku da vidimo i čujemo na Trgu partizana, kao i maestralne izvedbe Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, na čelu sa maestrom Dejanom Savićem”.

Dan će početi zvaničnim preuzimanjem titule od grada Čačka na Železničkoj stanici.

“Vozom kulture dolazi deo zvanica, predstavnika grada Čačka, Ministarstva kulture, predstavnika kulturnih institucija i medija. Nakon dolaska na peron u 13 časova, na platou ispred Železničke stanice, oslikanom od strane divnih i talentovanih učenika Umetničke škole u Užicu, imaćemo priliku da pogledamo kratak isečak iz “Došljaka”. Potom, u šetnji ka Gradskoj plaži, zaustavićemo se na Hidrocenatrli pod gradom, gde će naši gosti imati priliku da čuju priču o svetlosti i istoriji ovog važnog zdanja, vezanog za Teslu. U 19 časova, imaćemo priliku da prisustvujemo kraćem susretu u holu Narodnog pozorišta, nakon čega će uslediti najmagičniji trenutak nastupa “Praznik svetlosti. Sa puno radosti i od srca pozivam sve zainteresovane da se pridruže ovom događaju i budu deo veličanstvene izvedbe”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica i koordinator projekta govorio je o značaju Prestonice kulture u godinama koje dolaze nakon ove u kojoj grad nosi titulu.

“Onog trenutka kada smo krenuli da radimo ovaj kompleksan, odgovoran i veoma zahtevan posao bili smo, pre svega svesni, jednog ogromnog benefita za naš grad, ne samo u kulturnom smislu već i u privrednom, ekonomskom, turističkom, obrazovnom, edukativnom i slobodno mogu da kažem, mnogo širem kontekstu, ako posmatramo sa aspekta sociologije. Kada smo kreirali program bili smo svesni da to ne sme biti revija tribina, predavanja, festivala, izložbi, već da svaki događaj mora imati svoju ulogu. Upravo, ulogu svakog događaja videli smo kao šansu da delujemo na promene u našem gradu, u obliku prepoznavanja, promocije, zaštite, u obliku jačanja pravih i pozitivnih vrednosti koje će se na neki način reflektovati posle godine prestonice kulture. Zato veoma raduje što su uključene naša Muzička škola i naša Umetnička škola, jer ta deca i njihovi profesori su nukleusi buduće kulturne scene grada Užica i garant da će i posle ove godine Užice biti grad i prestonica kulture”.

Upravo o onome što ostaje govorila je i Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice.

“Dobijamo novu stalnu postavku koja se razvija na prostoru od oko 400 kvadrata koja prati hronološki razvoj grada. Kroz autentične predmete, fotografije, dokumenta predstaviti razvoj šireg prostora grada Užica od praistorije do savremenog doba i sve ćemo to prikazati i kroz multimedijlani prikaz primenom savremenih tehnologija. I to je nešto što će ostati i za godine i generacije koje dolaze. Ova postavka pružiće jedinstveno putovanje kroz prošlost, a upravo takvim postavkama težimo da pružimo i neka dodatna tumačenja bilo da je reč o zaboravljenom ili izgubljenom nasleđu, odnosu nasleđa i identiteta”.

Godina u kojoj grad Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture za Gradski kulturni centar je, po rečima direktora Filipa Baralića, nova epoha i nova era u radu najmlađe ustanove kulture.

“Kroz infrastrukturne radove mi rešavamo probelme koji su nas godinama mučili, pri kraju su radovi na rekosntrukciji prvog sprata, dobijamo novu i savremenu multufunkcioanlnu salu u kojoj možemo da realizujemo koncerte, festivale, pozorišne predstave, svečane akademije, uz dodatne prostorije kao što su studio sa gluvom sosbom i multifunkcionalna učionica. Nove elektro instalacije, grejanje i klimatizacija.Sve to omogućiće mnoštvo novih sadržaja sa posebnim akcentom na najmlađima, jer za njih gradimo objekat u kome će biti smešten Dečiji kulturni centar”.

Dan nakon svečanog otvaranja, u petak 22.marta na Trgu partizana nastupiće grupa Galija, a na istom mestu u subotu 23. marta koncert će održati Van Gog.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs