Svečan početak “Ere kulture” u Užicu

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
22. Mart 2024
Svečan početak “Ere kulture” u Užicu

Užice je otpočelo svoju ,,Eru kulture”. Zasijao je grad sa Trga partizana, zasvirale su i violine i trube, zaorila se pesma, zaigralo Užičko kolo, ukazale se slike na zidovima okolnih zgrada uz odsjaj Teodosijeve sveće  i Tesline sijalice, sve uz velike reči koje potvrđuju kulturu i istoriju ovog grada.

Nacionalnom prestonicom kulture Užice je proglasila ministarka kulture Maja Gojković, navodeći da veruje da će ta titula ovom gradu dati snažan podsticaj razvoju kulture i umetnosti u čitavom Zlatiborskom kraju, što i jeste jedan od glavnih ciljeva projekta koji je, kako je rekla, ona kao resorni ministar pokrenula.

“Želim vam uspešnu godinu kulture, da zasijate punim sjajem i da svi zajedno u svet pošaljemo najlepšu sliku Ere kulture. Uživajte u svemu dobrom što kultura ima da pruži”, rekla je Gojković proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Kroz pet celina koje su igrokazom predstavile pet najznačajnijih lokacija o kojima su kroz vreme govorile lučonoše, njihove najznačajnije ličnosti u glumačkom izvođenju, u najboljem svetlu su predstavile Užice, novu Nacionalnu prestonicu kulture.

Ako postoje oni koji se pitaju zašto nad “Erom kulture” bdiju monah Teodosije i Nikola Tesla, večeras su to još jednom mogli čuti. Rujansko četvorojevanđelje, štampano slovima ćirilice sa srpskoslovenskom recenzijom na 300 strana u užičkom selu Vrutci 1537.godine, zbog toga monah Teodosije. Stara hidrocentrala prva je u Evropi urađena po Teslinim principima, sagrađena 1900.godine, zbog toga Tesla.

Stotine Užičana i gostiju, širom otvorenih očiju kako im na bini i zidovima okolnih zgrada ne bi nešto promaklo, pažljivo su slušali svaku reč koja je sa bine dolazila i iznova se susretali sa gradom koji uvek ima o sebi neku staru i novu priču.

Od Hidrocentrale, preko Starog grada do Neolitskog naselja, pa dalje preko Kadinjače do manastira Rujan, vodio je prisutne  voditeljski par Užičana, tv voditeljka Irina Vukotić i glumac Ivan Bosiljčić.

Kako se večeras čulo, Užice nije prvi već treći put. Prvi put Užice je bilo prestonica u drugoj polovini 14.veka u državi Nikole Altomanovića. Zatim je 1941.godine Užice postalo prestonica čuvene Užičke republike a danas je Užice prestonica Srbije, ne bilo kakva već najlepša “Prestonica kulture”.

Zaigralo se uz trubu i Užičko kolo, upisano na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Ko ne zna da zaigra Užičko kolo, ne može se nazvati Užičaninom, čulo se večeras u gradu era.

Ako je suditi po današnjem danu i ,,Prazniku svetlosti”, nastupajuća ,,Era kulture” obećava nova prosvetljenja i  kulturno uzdizanje grada na Đetinji i njegovih građana koji itekako neguju kult tradicionalnog i kulturnog nasleđa. U godini koja je započela večeras realizovaće se oko 200 kulturnih sadržaja od kojih će značajan broj prerasti u tradicionalne.