Svečano obeležen Dan opštine Čajetina

Autor: Slavica Panić
30. Jun 2019
Svečano obeležen Dan opštine Čajetina

Povodom Dana opštine Čajetina 30-og juna, održana je i svečana sednica i uručena priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima koji su dali svoj doprinos razvoju ove opštine. Predsednik Skupštine opštine Miloje Rajović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, u svojim obraćanjima prisutnima, podsetili su na postignute rezultatu u minulom periodu ali i na planove čijom realizacijom će Čajetina I Zlatibor postati još bolje mesto za život i odmor.

Od prošlog do ovog Dana opštine ostvareni su značajni rezultati, prvenstveno na uvećanju budžeta, investicijama, infrastrukturnim projektima, nabavkama nove mehanizacije u javnim preduzećima, vrednim poljoprivrednim i socijalnim davanjima.

“Svemu tome sigurno je doprineo i čajetinski parlament. Odbornici su dali veliki doprinos u ostvarivanju povoljnog ambijenta, kako za život i rad u našoj opštini, tako i za naše goste. Zajedno smo donosili važne odluke kako bi opštinska uprava dobro funkcionisala, radila javna preduzeća i ustanove i kako bi se postigli što bolji uslovi za bavljenje poljoprivredom i seoskim turizmom. Sa ponosom konstatujem da ove godine završavamo naše velike investicije: Zlatiborsku gondolu, Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, Sportsku halu u Čajetini, Sportsku halu na Zlatiboru, a uspeli smo da završimo i Kulturni centar na Zlatiboru u kome smo se danas okupili,“ rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, u svom obraćanju istakao je da je opština Čajetina danas jedna od najrazvijenijih lokalnih samouprava i da je budžet opštine jedan od najvećih po glavi stanovnika u Srbiji. Značajno i to što je ova lokalna samouprava zacrtala dugoročne planove koji su bazirani na željama i potrebama građana i države Srbije.

„Sigurno znam da u tome ništa nismo pogrešili jer u svakom poslu, kao odgovorni ljudi, imali smo dobru nameru. Ako imate dobru nameru sigurno će sve i dobro da se završi. Svi naši poslovi i obaveze koje smo planirali u ovoj godini su već dali rezultare, a neki će u narednim godinama biti realizovani. Ova mala lokalna samouprava je dosta toga uradila za kratak period iako nismo baš uvek bili omiljeni i nisu nas baš uvek svi razumeli od strane republičkog rukovodstva a često i ovde na lokalnom nivou. Mi smo znali da sve ovo što radimo radimo u interesu naših građana i zbog toga nismo odustajali a rezultati su veoma vidljivi.  Ono što je za nas bitno je da se povećava broj gostiju, da se uvećava budžet, da svi parametri koji se uzimaju za vrednovanje lokalne samouprave idu nama u korist“, rekao jeStamatović.

Predsednik opštine u svom obraćanju sa ponosom je izdvojio značaj tri, kaoko je rekao vekovna projekta koji će ove godine biti realizovani a to su Gold gondola, Sportski centar na Zlatiboru i sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Kada auto put stigne bar do Požege i kada u funkciju bude stavljen aerodrom Ponikve, na Zlatiboru više ništa neća biti isto, dodao je Stamatović.

Svečana sednica bila je prilika i za dodelu priznanja. Dodeljene su plakete, priznanja i novčane nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu.

Dobitnik najvećeg priznanja, ovogodišnje ,,Zlatiborske povelje’’ je Prof.dr Petar Grbović iz Čajetine.

Plaketama „Dimitrije Tucović“nagrađeni su:

Mlekara „Lazar Blace“ iz Blaca vlasnika Milana Vidojevića

Bogdan Planić, fudbaler sa Zlatibora

Dragan Rosić, fudbaler iz Čajetine

Dr Jela Trnavčević iz Čajetine

Dr. Dragan Terzić iz Kruševca

Radomir Raković-Rakac sa Zlatibora

Radovan Tanasijević-Čava iz Tripkove

Uručena su priznanja i novčane nagrade pojedincima koji su se istakli svojim radom u protekloj godini i postignutim uspehom a nagrađeni su:

Milan Radivojčević Kićan iz Čajetine;

Milorad Smiljanić iz Čajetine;

Radosav Jelisijević sa Zlatibora;

Dejan Cerović iz Krive Reke;

Jovana Mihajlović iz Čajetine i

Krsta Stanić iz Branežaca.

Dobitnicima zahvalnica pripala je novčana nagrada u iznosu od 30.000,00 dinara.

Dodeljena je i zahvalnica koja nosi ime „Zoran Tmušić” za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnica je novinarka RTS-a Jelena Božović iz Užica.

Pohvalnice opštine Čajetina dodeljuju se svim svršenim učenicima osnovnih i srednje škole na teritoriji Opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome “Vuk Karadžić“:

Stanić Veljko iz Šljivovice, OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat, đak generacije;

Dedović Danijela iz Trnave, OŠ „Savo Jovanović“ Sirogojno, đak generacije;

Pećinar Aleksa sa Zlatibora, OŠ „Dimitrije Tucović“, vukovac i đak generacije;

Drobnjak Zorana sa Zlatibora, OŠ „Dimitrije Tucović“, vukovac;

Janković Nikola iz Čajetine, Ugostiteljsko turistička škola, đak generacije i

Terzić Jasmina iz Ljubiša, Ekonomska škola, vukovac i đak generacije.

U umetničkom delu programa nastupio je prvak Narodnog pozorišta u Beogradu, nosilac brojnih nagrada, kako domaćih tako i stranih – glumac Milenko Pavlov, koji je izveo patriotsku priču Duška Radovića „Opanak“ i duhovitu priču o međusrpskim odnosima Brane Crnčevića pod nazivom „SRB“. Pavlov je najpre zapevao pesmu “Moj Milane” a sa prisutnima podelio svoja lična nadanja da će jednog dana postati stanovnik opštine Čajetina.

Na današnji dan 30. Juna pre 91 godinu Čajetina je proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem 20. veka postaje najposećenije turističko mesto u Srbiji, a prošle godine obeležen je i jubilej – 125 godina organizovanog bavljenja turizmom.