Svetlost nauke u 24 grada u Srbiji

26. Septembar 2023
Svetlost nauke u 24 grada u Srbiji

Dinosaurusi, gejming, Fibonačijev niz, reciklaža, scenski ples, nučni cirkus, Koko Šanel, Platon i Leonardo, samo su neke od tema u fokusu 14. Evropske noći istraživača, koja predstavlja najveću i najatraktivniju naučnu manifestaciju u zemlji, Evropska noć istraživača, biće održana četrnaesti put ove godine, 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata u 24 grada širom Srbije pod sloganom „Svetlost nauke”. Kao i svake godine, programi su potpuno besplatni za posetioce.

Evropska noć istraživača dešava se u isto vreme u 26 zemalja Evrope, sa očekivanom posetom od oko milion i po ljudi.

U Srbiji će ovo naučno druženje biti organizovano u sledećim gradovima: Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Trsteniku, Nišu, Leskovcu, Ranovcu, Rekovcu, Zaječaru, Negotinu, Novom Sadu, Šapcu, Kikindi, Kruševcu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Paraćinu, Jagodini, Svilajncu, Despotovcu, Pirotu, Inđiji i Ćupriji.

U njima će naučnici na zabavan i inspirativan način pokazati kako to sve nauka oblikuje svet i utiče na naše svakodnevne živote – iznenadićete se gde se sve krije i koliko može biti zanimljiva!


Naučnici u Prijepolju i Priboju će posetiocima otkriti nove i potpuno bezbedne izvore energije, dok će u Novoj Varoši glavna tema biti „Fluorescencija – šta to sija u mraku?”

Četrnaesta Noć istraživača u Prijepolju održaće se u petak, 29. septembra, u Osnovnoj školi „Boško Buha“ u Ivanju, koja je ove godine domaćin manifestacije. U samoj organizaciji i pokaznim eksperimentima dodatno učestvuju učenici osnovnih škola „Milosav Stikovićˮ i „Sveti Savaˮ.

Nastavnici i učenici iz pomenutih škola će prikazati zanimljive i jednostavne eksperimente u okviru ScienceSCool koji će omogućiti posetiocima da vide i nauče nešto novo. Na početku same manifestacije održaće se predavanje pod nazivom „Kako do novih izvora energije?ˮ koje će vam otkriti nove i potpuno bezbedne izvore energije. Dobro došli!

U ovogodišnjoj Noći istraživača nauka će obasjati pribojsku gimnaziju. Tamo će se sjatiti ne samo njeni, već i učenici još jedne srednje i četiri osnovne škole da vam dočaraju magiju eksperimenata i draž otkrivanja novih saznanja poput zelenih izvora energije.


Kao uvod u Evropsku noć istraživača biće održana Evropska nedelja istraživača, koja počinje 25. septembra.

– Od kako je 2016. otvoren veliki broj naučnih klubova širom Srbije, iz godine u godinu primećujemo kod naših kolega evidentan napredak u razumevanju, obradi i prezentovanju nauka što, nedvosmisleno, potvrđuju i ovogodišnji programi tokom Nedelje istraživača, ističe Darije Janošević, jedan od koordinatora projekta.

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske unije, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

Naslovna i fotografija u tekstu preuzeta sa www.nocistrazivaca.rs