„Teta Mrazice“ i ove godine ispunjavaju želje najugroženijoj deci

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
26. Decembar 2021
„Teta Mrazice“ i ove godine ispunjavaju želje najugroženijoj deci

Posle prošlogodišnje akcije koja je potekla sa facebook grupe „Užičanke“, da decu iz najugroženijih socijalnih kategorija i bez adekvatnog roditeljskog staranja obraduju za novogodišnje i božićne praznike, humanost je nastavljena i ove godine. Za oko 60-oro dece, koja su svoje željice poslali svojim „Teta Mrazicama“ već su spremni pokloni koje su Užičanke punog srca birale. Najjači utisak ostavljaju šifre kojima su se predstavljali i više nego skromne želje, pa su tu skromnost nagradile sa još po nekoliko darova.

Pod šiframa pisali su svoje želje „Radnik“, „Usamljenik“, „Proleće“, „Braća“, „Kućica“…Želje su i ove godine više nego skromne, pa je u današnjem vremenu to za humane Užičanke bio utisak koji ih je zamislio ali i naveo da baš tu skromnost i nagrade.

„Kao majka, učiteljica i neko ko gleda bahatost na sve strane, kada decu ne možemo da usrećimo i ničim obradujemo, kada njihovo zadovoljstvo trje nekoliko minuta, sa druge strane imamo decu koja imaju male želje i više nego skromna očekivanja. Kada devojčica od 15 godina želi kozmetiku, dete od 12 godina knjigu, kada žele zimsku cipelu ili roze helanke, jaknu, šal i kapu, rajf za kosu ili lutku, to je razlog da se duboko zamislimo. To su više nego skromne želje, sve iz potrebe, bez imalo preterivanja a daleko od bahatosti. Takva deca ne zaslužuju samo to što žele već nagradu za svoju skromnost“, kaže za Nova.rs jedna od organizatorki akcije Ana Gordić Radojičić.

Užičanke su se organizovale tako da su za jedno dete poklon pripremale tri žene. Pored ispunjenja želje, birale su dodatne poklone zamišljajući dete po njegovoj šifri kojom se predstavilo ali i godinama i želji koju je izrazilo. Te željice na papirićima pod šifrom, nisu obične a još manje uobičajene, njihov sadržaj budi duboku emociju.

„Ja sam prvo bila ljuta, na život i sve što vidim oko sebe. Njihove želje vuku da im se pruži još, jer ja u kući nagazim na nešto što za moju decu ne znači ništa a što je nečija želja, kao što su na primer šnalice za kosu ili rajf.

Kada sam ugledala šifru „Đurđevak“, jer to je moj omiljeni cvet, odmah sam se prijavila da ja ispunim tu želju. Devojčica koja ima devet godina želi ćebe! Ja sam to dete zavolela a ne znam ko je, samo znam da je moja želja da je dodatno nagradimo sigurno opravdana. Onda razmišljate šta tom detetu još treba, šta mu sigurno niko neće kupiti i uvek mislite da nije dovoljno. Koliko se radujete da svako dete obradujete, toliko po neka želja zaboli jer znate da tom detetu sigurno još mnogo toga nedostaje“, ispričala nam je Užičanka Slavica Radosavljević.

Spiskove dece iz socijalno ugroženih porodica i bez adekvatnog roditeljskog staranja, „Teta Mrazicama“, na njihov zahtev, dostavio je Centar za socijalni rad. Ideju Užičanki su prepoznali kao human gest ali i podršku u smislu delovanja šire društvene zajednice u pružanju još jedne vrste pomoći, pre svega radosti u prazničnim danima, što socijalni program ne predviđa a što socijalno ugroženima nedostaje. Ranija saradnja postojala je sa Crvenim krstom.

„Ovo je naša druga za redom zajednička saradnja a iskustvo je više nego dobro. Do sada smo spiskove dostavljali Crvenom krstu, i to za decu do deset godina starosti. Ovo je bio način da uključimo više dece, ali i stariju decu od jedanaest i više godina.

Verujemo da ćemo saradnju sa „Teta Mrazicama“ nastaviti i iduće godine jer je u pitanju radost koja je za tu decu nemerljiva“, kazala nam je direktorka Centra za socijalni rad Užice Ana Urošević.

Užičke „Teta Mrazice“ su prošle godine inicirale akciju ne razmišljajući da je nastave. U vreme epidemije, kada su pre toga za užičku bolnicu prikupile čak 3,5 miliona dinara novčane i materijalne pomoći, nastavile su sa poklonima za decu, pre svega one koji su bez roditeljskog staranja. Ove godine su se Užičanke same javljale sa željom da akciju ponove pa je sada, kako su nam rekle, već izvesno da će ona u Užicu postati tradicionalna.

Samoinicijativno, javilo im se nekoliko privrednih subjekata, vlasnika trgovinskih radnji i proizvodnje. Želja im je da pored Užica, „Teta Mrazice“ slede njihov primer i u drugim gradovima Srbije. Da takva ideja može biti i realizovana, svedoči podatak da su pokloni brzom poštom stizali u Užice i iz drugih gradova.