Titovim vozom u centar Užičke republike

Autor: Biljana Kuzmanović
29. Novembar 2019
Titovim vozom u centar Užičke republike

Titovim vozom koji je saobraćao i do 100 kilometara na sat, za tri sata i 15 minuta iz Topčidera do Užica stigli su borci iz Drugog svetskog rata, dosta mladih iz naše zemlje, ali i putnika iz Slovenije, Hrvatske, Kine i Japana. Među Užičanima koji su sa nostalgijom čekali da još jednom ili po prvi put vide Plavi voz, uspomene su evocirala i dvojica pripadnika policije. 

Bračni par Maksimović, Boško i Petra iz Beograda puni su utisaka nakon prve vožnje Plavim vozom. U glas kažu da se sada specijalno osećaju i da su tokom vožnje od Topčidera do Užica saznali sve detalje počev od toga kako je voz pravljen i ko se sve vozio u njemu. Sve odiše luksuzom, a organizacije je bila odlična zaključili su oni.

Alešu Skoku iz Ljubljane ostaće u dubokom sećanju, vožnja luksuznim vozom koji po njegovoj oceni ima sve što bilo ko može da poželi kada putuje ovim prevoznim sredstvom. Posebno je oduševljen enterijerom, ističući za to vreme skupocene detalje koji se i danas mogu videti u vozu.

Nenadu Šibalić, majoru policije Komandiru policijske ispostave za bezbednost na železnici ovo nije prvi susret sa Plavim vozom. Kao dečak, čekao je u Sevojnu da Tito prođe ovim vozom ka Užicu. Zato se danas sa posebnim emocijama sećao bezbrižnog detinjstva i nekih srećnijih vremena.

I pomoćnik Komandira policijske ispostave za bezbednost na železnici, Miroljub Lazarević, danas u uniformi emotivno je čekao kompoziciju iz Beograda. On se sećao da je 1979. kao pionir bio preko puta železničke stanice čekajući da pozdravi Tita koji je dolazio na otvaranje memorijalnog centra na Kadinjači.

Iako su obojica već ranije prolazili kroz Plavi voz uvek evociraju uspomene na vreme kada su bili deca, pa pioniri, a zatim kao pripadnici policije koji brinu o bezbednosti putnika na redovnim putničkim linijama. Ističući da pripadnici policije obezbeđuju maksimalan broj vozova, naši sagovornici dodaju da to doprinosi ličnoj sigurnosti putnika, ali i zaštiti imovine onih koji koriste usluge železnice tako i imovini preduzeća.

Nenad Šibalić (desno) i Miroljub Lazarević (levo) nostalgično su čekali Titov voz na stanici u Užicu Foto–URP

Dragana Stanković iz Srbija voza otkriva da je unutrašnjost voza urađena od najfinijeg mahagoni drveta, kruške i oraha, dosta su zastupljeni svila i saten a na podu su vuneni tepisi.  Sve je autentično iz 1959. godine kada je voz prvi put krenuo. Ona tvrdi das u identični i  Titov i De Golov salon, restoran i svečani salon. Kapacitet voza je 110 mesta uz mogućnost smanjenja, odnosno proširenja u zavisnosti od potrebe, istakla je ona.

Dragana Stanković, Srbija voz Foto–URP

U narednom periodu planiraju se redovni polasci najmanje jednom mesečno, a pojedine agencije iskazale su interesovanje za zakup voza, rekla je Stankovićeva, dodajući da se za decembarske polaske, pored individualnih posetilaca, očekuju grupe iz Slovenije, dok će u januaru i februaru voz uglavnom prevoziti kineske turiste.