Tradicija i kultura za razvoj preduzetništva i turizma

16. Avgust 2017
Tradicija i kultura za razvoj preduzetništva i turizma

Treći „Žestival“ koji se u petak i subotu, 18. i 19. avgusta održava na Gradskom trgu u Užicu okupiće ukupno 86 učesnika, od čega je najveći broj individualnih proizvođača voćnih rakija i destilerija. Ovaj jedinstveni događaj u Srbiji trebalo bi da pozicionira Užice na mapu gradova koji teže očuvanju tradicije, kulture i razvoju preduzetništva i turističke ponude.

rakija KZN

Užice i čitav region među vodećim su proizvođačim šljiva u Srbiji sa godišnjim prosekom od oko 40 hiljada tona, a destilerije koje se u ovim krajevima razvijaju u poslednjoj deceniji našle su put do ljubitelja voćnih rakija u Americi, Rusiji, Kanadi i Nemačkoj.

Inače, prema podacima Privredne komore Srbije u našoj zemlji je 2015. proizvedeno 344 612 tona šljiva, dok su prošlogodišnje količine dostigle nivo od 463 115 tona različitih sorti šljiva. Na teritoriji Srbije najzastupljenije su stenlej i čačanska rodna. Požegača i madžarka po tradiciji se najviše gaje u užičkom regionu, ali su nekadašnje zasade desetkovale bolesti koje su nastupile poslednjih godina, rekao je Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije, ističući kao pozitivno trend novih zasada pod voćnim vrstama.

rakija

On naglašava da rakiju treba forsirati kao finalni proizvod od šljive i drugog voća koji trenutno u svetu ima cenu.

 

Pojedine destilerije trenutno mogu da pariraju najsavremenijim svetskim, a rakije koje proizvode nagrađivane su na prestižnim svetskim takmičenjima. “Žestival-om” želimo da pokažemo da Zlatiborski okrug, ali i čitav Srbija i region imaju kvalitetne rakije koje mogu da pariraju brednovima poput škotskog viskija i francuskog konjaka, siguran je Goran Lapčević, član Poslovnog kluba Zapadne Srbije.

“Žestival” koji od ove godine dobija međunarodni karakter počinje u petak u 21 sat, kada će Gradski trg biti stecište Boemske večeri.

Užički glumci i tamburaši uz pomoć Radomira Antića, Puriše Đorđevića, Lala Milosavljevića, Milorada Iskrina i drugih javnih ličnosti pokušaće da vrate sećanje na staro Užice u kome je svaka kafana bila institucija i u kojoj su se uz čašicu razgovora završavali svi poslovi, naglašava Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora.

Boemsko

“Žestival” će zvanično biti otvoren u subotu, 19. avgusta u 11 časova kada će biti proglašeni najbolji u kategoriji destilerija i individualnih gazdinstava.
Komisija u sastavu Ninoslav Nikićević i Ivan Urošević profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo ocenili su 102 uzorka, rekao je Mitrović, dodajući da program nastavlja stručnim predavanjima u prostorijama Poljoprivredno stručne službe Užice do 17 časova.

Pekarska radnja Šuljaga od 15 časova na Trgu će pripremati komplet lepinju za Ginisa, a treći “Žestival” će koncertom od 21 sat zatvoriti grupa Legende.

Organizator “Žestival-a” je grad Užice uz podršku RPK, RRA Zlatibor, TO regije Zapadna Srbija i TO Užice. Ovogodišnji “Žestival” su podržali i Poslovni klub Zapadne Srbije, Poljoprivredno stručna služba Užice, Stalna radna grupa za regionalni i ruralni razvoj za jugoistočnu Evropu SWG, GIZ  i Nemačko federalno ministarstvo za saradnju.