Tradicionalno lomljenje Božićne česnice

Autor: uzice.rs
07. Januar 2022
Tradicionalno lomljenje Božićne česnice

Tradicionalno u porti Crkve Svetog Đorđa u prisustvu sveštenstva, predstavnika grada Užica i velikog broja vernika ispoštovan je običaj lomljenja Božićne česnice. Kako je ovom prilikom istakao zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović i ovo je jedan od najlepših običaja kojim se obeležava Božić i kojim čuvamo našu veru i tradiciju.

“Ovo je dan koji nas opominje na međusobno poštovanje, ljubav i zahvalnost, sve ono što nam je u vremenu u kome živimo i više nego potrebno. Zahvalnost dugujemo PP “Sreten Gudurić”, koje je napravilo česnicu i zlatari “Karat” na donaciji jednog zlatnika. Neka Gospod blagoslovi i sačuva naš grad i sugrađane, sve narode i sve ljude dobre volje”, rekao je Stojadinović uz čestitke svim Užičanima povodom jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika.

Kao i prethodnih i ove godine, česnicu su umesili zaposleni u PP “Sreten Gudurić”. Utrošeno je oko 50 kilograma brašna za česnicu prečnika tri metra u kojoj su bila i tri zlatnika. Dva je obezbedio Grad a jedan zlatara “Karat”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.