Trening bezbedne vožnje za motocikliste

Autor: uzice.rs
16. Septembar 2021
Trening bezbedne vožnje za motocikliste

U organizaciji JP ”Užice razvoj” i Saveta za bezbednost saobraćaja grada Užica, realizovan je Projekat: „Trening bezbedne vožnje za motocikliste“ pod pokroviteljstvom Agencije za bezbednost saobraćaja i kroz angažovanje iskusnih instruktora Centra za stručno obrazovanje ”Koncept 192”. Uz prisustvo velikog broja užičkih motociklista kroz trening je prošlo oko petnaest učesnika.

Teorijski i aktivni deo Treninga bezbedne vožnje motocikla ove godine, održani su na poligonu Aerodroma Ponikve uz pridržavanje svih epidemioloških mera. Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Ivan Bojović i instruktori Centra za stručno obrazovanje ”Koncept 192”, kroz izuzetno interesantan uvodni deo, analizirali su situacije kroz aktivnu komunikaciju sa učesnicima, gde je skrenuta pažnja na najčešće pretnje motociklistima u realnim uslovima saobraćaja.

Tokom praktičnog dela treninga realizovan je čitav niz aktivnosti sa težnjom da se utiče na smanjenje mogućnosti učešća u saobraćajnoj nezgodi zbog nepoznavanja načina bezbednog upravljanja motociklom i precenjivanjem svojih mogućnosti.

Priprema motocikla i motocikliste za vožnju, položaj vozača na motociklu, vežbe održavanja ravnoteže, upravljanje i vođenje motocikla, upravljanje motociklom tokom spore vožnje, tehnika vođenja pogledom, tehnika obrnutog upravljanja, vožnja u zaokretima i dejstvo sila na motocikl i iznenadno kočenje (kočenje u panici) neke su od tehnika prikazane tokom ovog treninga.

Iz JP “Užice razvoj” poručuju da su izuzetno zadovoljni prikazanim kvalitetom obuke od strane instruktora i efektom i komentarima učesnika treninga.

@Smatramo da je realizacija akcije edukacije i treninga motociklista, kao izuzetno osetljive kategorije učesnika u saobraćaju, po pitanju bezbednosti izuzetno bitna. Zahvaljujemo se Agenciji za bezbednost saobraćaja što nam je omogućila da sprovodimo ovu akciju i ove godine i nadamo se da ćemo i narednih godina nastaviti sa obukom i unapređenjem vožnje užičkih motociklista”, navodi se u saopštenju JP “Užice razvoj”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.