Tri veka užičke crkve Svetog Marka

Autor: uzice.rs
10. Maj 2021
Tri veka užičke crkve Svetog Marka

U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Žičkog G. Justina, užičkog sveštenstva, predstavnika Grada Užica, brojnih zvanica i vernika obeležen je veliki jubilej, 300 godina Crkve Svetog Marka. Obraćajući se prisutnima, Preosvešteni Vladika je istakao da nešto što traje tako dugo zaista i vredi, naglasivši duhovni značaj ovog hrama i veru ljudi koji su ga gradili, obnavljali i čuvali, jer kako je rekao da nije bilo te vere, truda i zalaganja, hram sigurno ne bi opstao.

“Dočekali smo ovaj veliki jubilej, ova crkva je svedok da postojimo 300 godina u kontinuitetu u ovom gradu i na ovim prostorima. Velika je radost danas u dušama svih vernika našega grada, a naročito zbog toga što Svetu liturgiju služi naš preosvećeni Vladika Justin, istakao je namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić.

Po rečima Dragoljuba Stojadinovića zamenika gradonačelnika, ovaj jubilej je veliki praznik za Užice.

“Crkva Svetog Marka koja zrači svojom skromnošću, već tri veka sabira užički narod kako u najtežim vremenima ropstva tako i danas i predstavlja jedno od obeležja našeg grada. Užičani su u više navrata obnavljali ovu crkvu i tako obnavljali i uzdizali i sebe. Danas možemo biti naročito ponosni jer u godini kada obeležavamo tri veka ove crkve počelo je i bogusluženje u novom Hramu u Krčagovu, izgrađenom posle 177 godina”.

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor Milić Dragović. Ovo je bila i prilika da se uruče nagrade autorima najboljih radova na likovnom i literarnom konkursu organizovanom za srednjoškolce povodom jubileja.